Αλάνθαστος οδηγός για την κατάργηση ποινής Google

Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) δεν είναι τόσο εύκολη όσο παλιά. Καθώς το Google Penalty αλλάζει συνεχώς τον αλγόριθμο αναζήτησής του, χρειάζεται πλέον κάτι περισσότερο από το να γεμίζει λέξεις-κλειδιά για να φτάσει στην πρώτη σελίδα της μηχανής αναζήτησης. Ακολουθώντας αυτές τις τεχνικές μαύρου καπέλου μπορεί εύκολα να τιμωρηθεί ένας ιστότοπος και να χάσει την κατάταξή του που κέρδισε με κόπο μέσα σε μια νύχτα.

Αλλά ακόμη και ο πιο συμμορφούμενος webmaster μπορεί να τιμωρηθεί από το Google Penalty λόγω αναξιόπιστου backlink. Και για πολλές επωνυμίες και επιχειρήσεις, η κατάργηση αυτής της ποινής και η επιστροφή της θέσης τους στα αποτελέσματα αναζήτησης είναι απαραίτητο για να συνεχίσουν τα κέρδη.

Σε αυτό το άρθρο, οι ιδιοκτήτες ιστότοπων και οι webmasters θα μάθουν τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους τιμωρούνται οι ιστότοποι και πώς να ανακάμψουν από αυτό.

Αναγνώριση του ένοχου

Πριν από οτιδήποτε άλλο, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τη ρίζα του προβλήματος για να αποφύγετε να αφήσετε τις λύσεις σε εικασίες.

Ένας ιστότοπος μπορεί να τιμωρηθεί για δύο βασικούς λόγους, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:

1. Χειροκίνητη δράση

Η Google μπορεί να τιμωρήσει έναν ιστότοπο μέσω μη αυτόματης ενέργειας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες ιστοτόπων συνήθως παρατηρούν μια ξαφνική πτώση στην κατάταξη ή πλήρη παράλειψη από τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Αυτό συμβαίνει όταν ένας αναθεωρητής εντοπίζει ιστοσελίδες που δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες ποιότητας για webmaster της Google. Μια μη αυτόματη ενέργεια εκδίδεται συχνά όταν οι webmasters προσπαθούν να χειραγωγήσουν το ευρετήριο αναζήτησης της Google.

2. Αλγόριθμος Πέναλτι

Μια αλγοριθμική ποινή επιβάλλεται όταν ένας ιστότοπος παραβιάζει τις οδηγίες από μια πρόσφατη ενημέρωση αλγορίθμου της Google. Για να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία, οι webmasters θα πρέπει να προσδιορίσουν την ώρα κατά την οποία η επισκεψιμότητα ήταν σπειροειδής και να τη συσχετίσουν με την ημερομηνία της τελευταίας ενημέρωσης της Google.

Επιστροφής κακής ποιότητας σύμφωνα με την Google

Πάνω από το 95% του Google Penalty περιλαμβάνει backlinks χαμηλής ποιότητας. Με αυτό, οι webmasters πρέπει να λάβουν επιπλέον μέτρα για να τα αποφύγουν και να τα αφαιρέσουν μόλις επιβληθεί ποινή.

Τα backlinks που η Google θεωρεί συχνά ανεπιθύμητα ή χαμηλής ποιότητας περιλαμβάνουν:

 • Απαγορευμένοι ή τιμωρημένοι ιστότοποι
 • Ιστότοποι που δεν σχετίζονται με τη θέση κάποιου
 • Ιστότοποι με λεπτό περιεχόμενο, όπως διαδικτυακοί κατάλογοι
 • Ιστότοποι φόρουμ με ανεπιθύμητα σχόλια
 • Ιστότοποι για ενήλικες ή τζόγο

Λόγω της ταλαιπωρίας που χρειάζεται για την ανάκτηση από τις κυρώσεις, πολλές επιχειρήσεις αφήνουν το SEO και τη διαφήμισή τους αξιόπιστες εταιρείες του Google Ads που μπορεί να χειριστεί τη δουλειά για αυτούς. Επιπλέον, τους αφήνει περισσότερο χρόνο και πόρους για να επικεντρωθούν στην εκτέλεση των εργασιών τους.

Οδηγός βήμα προς βήμα για την κατάργηση του Google Penalty

Μόλις ένας webmaster λάβει μια ειδοποίηση ποινής από την Google, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσδιορίσετε τι τον έκανε να μάθει ποια αντίμετρα πρέπει να εξετάσει.

1. Μεταγλώττιση Επιστροφής Συνδέσμων

Η συλλογή όλων των backlinks είναι το πρώτο βήμα για την άρση της αιτίας της ποινής. Μπορείτε να κατεβάσετε μια λίστα με όλα τα backlinks ενός ιστότοπου στο Google Webmaster Tools.

Στο αριστερό μενού, βρείτε “Σύνδεσμοι προς τον ιστότοπό σας” στην κατηγορία “Επισκεψιμότητα αναζήτησης”.

Στο “Ποιος συνδέεται περισσότερο”, κάντε κλικ στο “Περισσότερα” για να εμφανιστεί μια λίστα με όλους τους συνδέσμους επιστροφής. Εξαγωγή κάνοντας κλικ στην επιλογή “Λήψη πιο πρόσφατων συνδέσμων”.

Μεταγλώττιση Επιστροφής Συνδέσμων

Οι webmasters μπορούν επίσης να συλλέγουν δεδομένα από άλλες πηγές συνδέσμων εκτός από τα Εργαλεία για Webmasters της Google, όπως το Ahrefs, το Open Site Explorer ή το Majestic SEO. Αυτό θα δημιουργήσει διπλούς συνδέσμους και θα παρέχει μια ολοκληρωμένη λίστα, ενισχύοντας την αναζήτησή τους για συνδέσμους κακής ποιότητας.

2. Δημιουργήστε ένα υπολογιστικό φύλλο

Μεταφέρετε τα δεδομένα σε χαρτί δημιουργώντας ένα υπολογιστικό φύλλο των Εγγράφων Google. Αυτό βοηθά τους webmasters να παρακολουθούν την πρόοδο κατάργησης του backlink και να ενισχύσουν τα αιτήματά τους για επανεξέταση αργότερα.

Για να ξεκινήσετε, οι κάτοχοι ιστοτόπων μπορούν να δημιουργήσουν καρτέλες για κάθε πηγή δεδομένων. Το επόμενο βήμα είναι να εισαγάγετε τη λίστα CSV τους στο αρχείο των Εγγράφων Google κάνοντας κλικ στο “Αρχείο” και στη συνέχεια στο “Εισαγωγή”.

Κάθε φύλλο πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες στήλες:

 • όνομα επαφής
 • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Φόρμα Επικοινωνίας
 • URL/ες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
 • Ημερομηνία πρώτης, δεύτερης και τρίτης επαφής
 • Κατάσταση backlink

Είναι επίσης χρήσιμο να προσθέσετε ένα άλλο φύλλο για δείγματα επαφών. Αυτό θα πρέπει να εμφανίζει δείγματα email της ομάδας ανεπιθύμητων μηνυμάτων ιστού της Google που στάλθηκαν στους εμπλεκόμενους webmasters.

3. Καταργήστε συνδέσμους χαμηλής ποιότητας

Για να εντοπίσετε backlinks χαμηλής ποιότητας, η πιο προφανής ενέργεια είναι να ελέγξετε κάθε ένα από αυτά. Επισημάνετε το ως καλό ή κακό για να το εμφανίσετε αργότερα στην ομάδα της Google.

Το ερώτημα είναι πότε ένας σύνδεσμος θεωρείται ανεπιθύμητος; Εδώ είναι μερικά ενδεικτικά σημάδια:

 • Η σελίδα είναι γεμάτη με εκατοντάδες άλλους συνδέσμους
 • Η σελίδα δεν σχετίζεται με τον ιστότοπο με backlink
 • Η σελίδα έχει πολύ λίγο περιεχόμενο

Βασικά, κακής ποιότητας backlinks είναι εκείνα που δεν παρέχουν αξία στον χρήστη. Και δεδομένου ότι η Google έχει να κάνει με τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη, αυτοί οι σύνδεσμοι απειλούν την κατάταξη ενός ιστότοπου.

4. Επικοινωνήστε με τον Webmaster

Αφού εντοπίσετε τους κακούς συνδέσμους, ήρθε η ώρα να ενημερώσετε τον webmaster σχετικά. Ο εμπειρικός κανόνας είναι να είστε πάντα ευγενικοί σε όλη τη διαδικασία. Ποτέ μην απειλείτε τον webmaster εάν δεν ανταποκριθεί τόσο εύκολα ή όσο γρήγορα αναμένεται.

Επικοινωνήστε με τον Webmaster

Επίσης, αξίζει να δείξετε στον webmaster ότι ο αποστολέας είναι νόμιμος και ειλικρινής στο αίτημά του. Μέσα στο email, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε στον παραλήπτη με το όνομά του και να αναφέρετε απευθείας όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες. Αυτά περιλαμβάνουν τη σελίδα όπου βρίσκεται ο κακός σύνδεσμος, όπου οδηγεί και το κείμενο αγκύρωσης που χρησιμοποιείται.

Για να μάθετε τα στοιχεία του κατόχου ή του διαχειριστή του ιστότοπου, μεταβείτε στο Whois.com και πληκτρολογήστε τη διεύθυνση URL του ιστότοπου. Θα πρέπει να μπορεί να εμφανίζει τα στοιχεία επικοινωνίας τους, συγκεκριμένα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επικοινωνίας του διαχειριστή.

5. Χρησιμοποιήστε το Εργαλείο απόρριψης

Η απόρριψη συνδέσμων κακής ποιότητας θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση για όλους τους συνδέσμους που δεν έχουν αφαιρεθεί. Η Google δημιούργησε έναν οδηγό βήμα προς βήμα για την απόρριψη συνδέσμων.

Οι webmasters θα πρέπει να θυμούνται ότι η χρήση αυτού του εργαλείου για να παραλείψετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω βήματα θα επιδεινώσει μόνο το SEO ενός ιστότοπου. Μέχρι να χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο, θα πρέπει να έχουν ήδη ένα υγιές απόθεμα backlinks που έχουν αφαιρεθεί με επιτυχία.

6. Υποβάλετε την Αίτηση Επανεξέτασης

Σε αυτό το βήμα, οι webmasters θα ενημερώνουν τώρα την Google για το περιστατικό και την πρόοδο που έχουν σημειώσει για να το διορθώσουν. Θα πρέπει επίσης να δηλώσει την υπόσχεσή τους ότι δεν θα συμβεί ξανά.

Ακολουθούν άλλα κρίσιμα σημεία που συνιστούν ένα εξαιρετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για αίτημα επανεξέτασης:

 • Τι έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες του ιστότοπου στο παρελθόν και ότι έχουν σταματήσει να το κάνουν
 • Ενέργειες που έγιναν για την επίλυση του προβλήματος (επισυνάψτε έναν σύνδεσμο στο υπολογιστικό φύλλο)
 • Επόμενα βήματα για την εταιρεία για να βεβαιωθεί ότι δεν θα συμβεί ξανά
 • Λίγο ιστορικό της εταιρείας που θα δείξει στην Google την αστρική της φήμη
 • Συγγνώμη για την ταλαιπωρία

Παρόλο που ήταν έργο μιας σκοτεινής εταιρείας SEO, οι ιδιοκτήτες ιστότοπων θα πρέπει να φροντίσουν να ανταποκριθούν στο λάθος τους, το οποίο τους προσέλαβε εξαρχής.

7. Περιμένετε την απάντηση της Google

Αφού υποβάλετε το αίτημα, το μόνο που χρειάζεται είναι να καθίσετε και να περιμένετε μια απάντηση. Το παιχνίδι αναμονής μπορεί να διαρκέσει μέρες για κάποιους και εβδομάδες για άλλους. Ωστόσο, εάν είχαν ληφθεί όλα τα προαναφερθέντα βήματα, οι webmasters θα πρέπει να περιμένουν ότι όλα θα τελειώσουν με θετικό τρόπο.

Καλή τύχη, Webmaster!

Η διαδικασία δημιουργίας ποιοτικού περιεχομένου, βελτιστοποίησης ενός ιστότοπου από πάνω προς τα κάτω και υποβολής του στην Google δεν είναι μια βόλτα στο πάρκο. Είναι σωστό για τους webmasters και τους ιδιοκτήτες ιστότοπων να καταβάλουν την ίδια σκληρή δουλειά για να κερδίσουν ξανά την κατάταξή τους στο Google. Βελτιώνει την εμπειρία αναζήτησης και ωφελεί την επιχείρηση μακροπρόθεσμα. Η κατάργηση της ποινής σημαίνει επιστροφή στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Η εμφάνιση στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης σημαίνει περισσότερη επισκεψιμότητα, δυνητικούς πελάτες και πωλήσεις!

Σχετικά με τον συγγραφέα