Γιατί έχει σημασία, οφέλη και αποτρέπει την απώλεια κολλαγόνου| HealthtoStyle

Έχετε δει και ακούσει πολλά διαφορετικά πράγματα για τον όρο «κολλαγόνο» στο παρελθόν. Αλλά με τόσους πολλούς ανθρώπους και πηγές να μιλούν για αυτό, μερικές φορές είναι μπερδεμένο να το καταλάβεις. Τι ακριβώς είναι το κολλαγόνο και γιατί το χρειάζεται ο οργανισμός μας; Πόσο σημαντικό είναι το κολλαγόνο για την υγεία μου και πώς μπορώ να επωφεληθώ από τα συμπληρώματα ή τις διαδικασίες κολλαγόνου; Να γιατί το κολλαγόνο έχει σημασία.

Τι είναι το κολλαγόνο;

Τελικά, κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται φυσικά από το σώμα σας. Βρίσκεται στα οστά, το δέρμα και τους μύες, το κολλαγόνο είναι ουσιαστικά η πρωτεΐνη που διατηρεί τη δομή του σώματός σας και λειτουργεί ως συνδετικός ιστός. Είναι γνωστή ως η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα σας, που περιλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της πρωτεΐνης που παράγει το σώμα σας. Υπάρχουν δύο κύριοι διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου που θα θέλατε να γνωρίζετε, συμπεριλαμβανομένου του ενδογενούς κολλαγόνου και του εξωγενούς κολλαγόνου.

Ενδογενές κολλαγόνο είναι αυτό που παράγεται φυσικά από το σώμα σας, ενώ εξωγενές κολλαγόνο δεν είναι φυσικό αλλά χρησιμοποιείται για πολλές ιατρικές και καλλυντικές λειτουργίες. Και τα δύο είναι σημαντικά και μπορούν να έχουν πολλά οφέλη, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ των δύο.

Το ενδογενές κολλαγόνο στο σώμα σας έχει πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού ενός δικτύου κυττάρων στο δέρμα σας για την προώθηση της ανάπτυξης νέων κυττάρων. Ακόμη περισσότερο, το ενδογενές κολλαγόνο βοηθά στην αποκατάσταση των κυττάρων του δέρματος που έχουν πεθάνει.

Το εξωγενές κολλαγόνο που χρησιμοποιείται από πολλούς επαγγελματίες γιατρούς είναι συνθετικό και έχει επίσης πολλές χρήσεις. Το κολλαγόνο χρησιμοποιείται τελικά σε ιατρικές και καλλυντικές περιπτώσεις ως αποκαταστάσιμη λειτουργία, επομένως μπορεί βασικά να αντικαταστήσει το κολλαγόνο που έχασε το σώμα σας λόγω ηλικίας ή κάποιου άλλου γεγονότος. Το εξωγενές κολλαγόνο προέρχεται από ανθρώπους ή ζώα και έχει μια σειρά χρήσεων, όπως πληρωτικά δέρματος, στερέωση τραυμάτων, αναγέννηση ιστών, θεραπεία αρθρίτιδας και άλλα προβλήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει αναδόμηση του κολλαγόνου ότι το σώμα σας έχει χάσει λόγω τραυματισμού ή ηλικίας.

Τα οφέλη του κολλαγόνου

Βελτιώνει την Υγεία του Δέρματος

Βλέποντας ότι το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο δέρμα σας, είναι υπεύθυνη για αυτό βελτιώνοντας τη δύναμη του δέρματός σας καθώς και την ελαστικότητά του. Επιπλέον, είναι ικανό να ενυδατώσει περαιτέρω το δέρμα σας και να αποτρέψει την εμφάνιση ρυτίδων ή λεπτών γραμμών.

Το κολλαγόνο μπορεί επίσης να έχει την ικανότητα να αποτρέπει την εμφάνιση ακμής και επίσης να θεραπεύει άλλες δερματικές παθήσεις με την πάροδο του χρόνου. Διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα σας, το δέρμα σας θα βελτιωθεί σε εμφάνιση και υγεία.

Αποτρέπει την υποβάθμιση των οστών

Πολλά από τα οστά σας αποτελούνται από κολλαγόνο, καθώς η πρωτεΐνη είναι αυτή που παρέχει στα οστά σας τη δύναμή τους. Δεδομένου ότι η παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα σας μειώνεται καθώς μεγαλώνετε, τα οστά σας μπορεί να εξασθενήσουν. Όταν έχετε κολλαγόνο σε συμπληρωματικές ή άλλες μορφές, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας και της υποβάθμισης από το να συμβεί συνολικά.

Καθώς μεγαλώνετε, αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτύξετε οστεοαρθρίτιδα. Τούτου λεχθέντος, η εφαρμογή κολλαγόνου στη διατροφή σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Είναι επίσης γνωστό ότι το κολλαγόνο μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη των μυών σας, βοηθώντας περαιτέρω το σώμα σας να ανακτήσει τη δύναμη και να αποτρέψει την πίεση στα οστά σας.

Ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις

Μία από τις κύριες αιτίες του πόνου στις αρθρώσεις είναι η φθορά του χόνδρου γύρω από τα οστά σας. Καθώς μεγαλώνετε και ο χόνδρος γύρω από τις αρθρώσεις σας μειώνεται, τα οστά σας μπορεί να αρχίσουν να τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας σας μεγάλο πόνο. Αλλά η παραγωγή κολλαγόνου μπορεί να μειώσει την εμφάνιση αυτού του φαινομένου, καθώς το κολλαγόνο είναι γνωστό για την προστασία του χόνδρου γύρω από τις αρθρώσεις σας. Δεδομένου αυτού, το κολλαγόνο είναι γνωστό ότι μειώνει τα συμπτώματα που συχνά σχετίζονται με την αρθρίτιδα και τον πόνο στις αρθρώσεις.

Προωθεί την υγεία της καρδιάς

Λειτουργώντας ως δομική πρωτεΐνη, το κολλαγόνο είναι γνωστό για την παροχή δύναμης στους συνδετικούς ιστούς σε όλο το σώμα σας. Αυτό μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα την υγεία της καρδιάς σας, καθώς το κολλαγόνο μπορεί να βελτιώσει αμέσως τη δύναμη των αρτηριών σας. Επιπλέον, το κολλαγόνο μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη των αιμοφόρων αγγείων του σώματός σας, επιτρέποντάς τους να μεταφέρουν πιο εύκολα αίμα από την καρδιά σας στο υπόλοιπο σώμα σας.

Με την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, το σώμα σας δεν χρειάζεται να εργαστεί τόσο σκληρά για να φτάσει αίμα σε όλα τα μέρη του σώματός σας. Με την ηλικία, οι αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από την καρδιά σας εξασθενούν και χάνουν τη δύναμή τους, με αποτέλεσμα να γίνονται εύκαμπτα και να λειτουργούν λιγότερο. Όταν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση, ο κίνδυνος καρδιακών προβλημάτων αυξάνεται, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο. Έχοντας περίσσεια κολλαγόνου, μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας και τελικά να αποτρέψετε την εμφάνιση καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου αργότερα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την απώλεια κολλαγόνου;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το σώμα σας μπορεί να χάσει κολλαγόνο ή να σταματήσει να το παράγει εντελώς. Είναι φυσικό για το σώμα σας να σταματήσει να παράγει κολλαγόνο μετά από μια ορισμένη ηλικία, αλλά υπάρχουν ορισμένες πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε αυτό να συμβεί νωρίτερα από το κανονικό.

Για παράδειγμα, η εξάσκηση θεραπεία με λέιζερ μπορεί να αποτρέψει την απώλεια κολλαγόνου επειδή βοηθά να ενθαρρύνετε το σώμα σας να παράγει περισσότερο κολλαγόνο καθώς και μελανίνη και ελαστίνη. Επίσης, έχοντας ένα υγιεινή διατροφή μπορεί να εμποδίσει το σώμα σας να χάσει κολλαγόνο, επομένως η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι ευεργετική για εσάς. Θα πρέπει να ενσωματώσετε περισσότερη προλίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και χαλκό στη διατροφή σας.

Μπορείτε επίσης να αποτρέψετε την απώλεια κολλαγόνου αποφεύγοντας να κάνετε πρακτικές που βλάπτουν το κολλαγόνο στο σώμα σας. Θα έπρεπε αποφύγετε το κάπνισμακαι οι χημικές ουσίες του καπνού είναι υπεύθυνες για την καταστροφή του κολλαγόνου στο δέρμα σας. Αποφύγετε το σκληρό ηλιακό φως δεδομένου ότι οι υπεριώδεις ακτίνες είναι γνωστές ως ο νούμερο ένα ένοχος του κατεστραμμένου κολλαγόνου στο δέρμα σας.

Επιπλέον, αποφύγετε να καταναλώνετε πράγματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καθώς αυτό βλάπτει τις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή κολλαγόνου. Και συμβαδίστε με ένα υγιεινό πρόγραμμα άσκησης, καθώς αυτό αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και διασφαλίζει τη συνολική υγεία.

Συνολικά, υπάρχουν πολλά οφέλη από την ύπαρξη υγιών ποσοτήτων κολλαγόνου στο σώμα σας. Το σώμα σας γενικά θα φαίνεται και θα αισθάνεται πιο υγιές όταν εφαρμόζετε τις σωστές πρακτικές για να αυξήσετε την παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα σας. Η απλή εξοικείωση με τις σωστές πρακτικές και μεθόδους αύξησης της παραγωγής κολλαγόνου σας θα σας επιτρέψει να αποκομίσετε τα οφέλη του.