Επιδράσεις του στρες των εξετάσεων στην ψυχική υγεία

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος των εξετάσεων; Έχουμε μοιραστεί μερικές χρήσιμες συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε και να ξεπεράσετε τις προκλήσεις.

Το άγχος των εξετάσεων μπορεί να βλάψει την εκπαίδευσή σας καθώς και την υγεία σας. Μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολία συγκέντρωσης στην τάξη και να αντιμετωπίσετε προβλήματα. Ωστόσο, με τις τακτικές καταπολέμησης του άγχους, η προετοιμασία σας για τις εξετάσεις μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη. Θα παρατηρήσετε μια σημαντική διαφορά εφαρμόζοντας μερικές βασικές τακτικές. πρέπει να γνωρίζετε όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν εάν δεν φροντίσετε σωστά τον εαυτό σας.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στρες στις εξετάσεις;

Το άγχος των εξετάσεων επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή σας, πρέπει να γνωρίζετε όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αν δεν φροντίσετε σωστά τον εαυτό σας.

1. Μπερδεμένη κατάσταση του μυαλού

Οι μαθητές συχνά μπερδεύονται όταν πλησιάζουν οι εξετάσεις. Δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στις σχολικές τους εργασίες και νιώθουν παγιδευμένοι. Αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα της πρόσθετης πίεσης στους ώμους τους και της έλλειψης απόλαυσης. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία του μαθητή. Μπορεί να μην είναι σε θέση να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορεί να κάνει έναν μαθητή να αισθάνεται αβοήθητος και νωθρός. Μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή παραγωγικότητα στις μελέτες.

2. Απώλεια σύνδεσης

Για να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις σπουδές, πολλοί μαθητές χάνουν την επαφή με τους φίλους και την οικογένειά τους. Μπορούν να υιοθετήσουν μια επίπονη ρουτίνα για την ολοκλήρωση ενός μακροσκελούς προγράμματος σπουδών. Μπορεί να μην τους βοηθήσει να μελετήσουν καλύτερα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια αίσθηση απομόνωσης και υπερβολικού πανικού. Οι μαθητές πρέπει να επικοινωνούν με τους συναδέλφους και την οικογένειά τους για να μοιραστούν την πρόοδό τους για να αποφύγουν την απώλεια της συνδεσιμότητας.

3. Πρόβλημα στον ύπνο

Η στέρηση ύπνου είναι μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες του στρες των εξετάσεων. Οι μαθητές μπορεί να χάσουν την εσωτερική τους γαλήνη και να αρχίσουν να αισθάνονται ανεπαρκείς. Μπορεί να μείνουν ξύπνιοι μέχρι αργά και να αναπτύξουν ανησυχίες για την ψυχική τους υγεία λόγω του άγχους της μη καλής απόδοσης στις σπουδές τους. Δεν θα μπορέσουν ποτέ να συγκεντρωθούν αποτελεσματικά στις σχολικές τους εργασίες εάν δεν κοιμούνται αρκετά. Για να αποδώσετε καλά στις δοκιμές, πρέπει να έχετε σταθερό και ενεργό πνεύμα.

4. Αποθάρρυνση και χαμηλή διάθεση

Ο αποδυνάμωση μπορεί να δυσκολέψει την αποτελεσματική μελέτη. Οι μαθητές επωφελούνται από τη θετική ώθηση στην ενέργεια, καθώς τους επιτρέπει να ολοκληρώσουν τη μακροχρόνια εργασία σε λιγότερο χρόνο. Τους παρακινεί να καταβάλουν την καλύτερη δυνατή προσπάθεια. Μπορεί να αποθαρρυνθούν και να αναπτύξουν διέγερση λόγω έλλειψης χρόνου. Αντί να μελετούν αποτελεσματικά, τα άτομα μπορεί να παρασυρθούν από διάφορες δραστηριότητες για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες. Μπορεί να είναι ένα αγχωτικό σενάριο που τους κάνει να νιώθουν ανεπαρκείς.

5. Στομαχικές παθήσεις και ασθένειες

Τα στομαχικά προβλήματα είναι αρκετά διαδεδομένα, ειδικά μεταξύ των παιδιών που βρίσκονται υπό πίεση μελέτης. Η τροφική δηλητηρίαση, η απώλεια της όρεξης και άλλες σχετικές ασθένειες μπορούν να βλάψουν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία. Αυξάνει τον φόρτο εργασίας και διαταράσσει το πρόγραμμα σπουδών. Ένας σοβαρός πονοκέφαλος ή πόνος στο στομάχι μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα και να χάσει πολύ χρόνο. Σε περιόδους κρίσεων υγείας, οι μαθητές μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις.

6. Κατάθλιψη και Άγχος

Το άγχος είναι αρκετά χαρακτηριστικό μεταξύ των μαθητών που βρίσκονται υπό πίεση εξετάσεων. Όταν συγκρίνουν τις επιδόσεις τους με αυτές άλλων μαθητών, μπορεί να αισθάνονται ανεπαρκείς. Μπορεί να κάνει τα παιδιά να αποκτήσουν ανησυχίες και ζοφερές διαθέσεις. Οι μαθητές μπορεί να μην μπορούν να επικοινωνήσουν την εξάντλησή τους στους γονείς τους, με αποτέλεσμα να αισθάνονται αβοήθητοι. Εάν δεν τους δοθεί η προσοχή που απαιτούν, μπορεί να λάβουν δραματικά μέτρα και να εξαγριωθούν εξαιρετικά.

7. Έλλειψη ικανότητας λήψης αποφάσεων

Οι μαθητές μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους ως αποτέλεσμα της κακής απόδοσης. Μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται άχρηστοι. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει φόβο ότι δεν είσαι αρκετά καλός σε τίποτα. Αυτό τους θέτει σε κατάσταση τραύματος και άγχους, που επηρεάζει την ικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις. Οι μαθητές μπορεί επίσης να έχουν υπαρξιακές κρίσεις και να επιβαρυνθούν υπερβολικά. Οι γονείς και οι δάσκαλοι θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι υποστηρίζονται και ότι οι προσπάθειές τους αναγνωρίζονται. Μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα και να γίνουν καταπληκτικοί ηγέτες με ώθηση στον ενθουσιασμό.

8. Τεμπελιά και ανεμελιά

Οι μαθητές μπορεί να γίνουν ευερέθιστοι εάν η ρουτίνα τους διαταραχθεί πάρα πολύ. Μπορεί να μην μπορούν να εστιάσουν επαρκώς και να αποσπάσουν την προσοχή τους σε άλλα πράγματα. Τελικά δεν κάνουν τίποτα γιατί πιστεύουν ότι η προετοιμασία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι αδύνατη. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα και να τους κάνει να νιώθουν ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο της κατάστασης. Τέτοια ζητήματα είναι κοινά μεταξύ των μαθητών που δεν μελετούν στην ώρα τους και περιμένουν την τελευταία στιγμή για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους.

Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος των εξετάσεων;

Το άγχος των εξετάσεων είναι δύσκολο να διαχειριστεί και πολλές μεταβλητές συμβάλλουν στο άγχος των μαθητών. Εξετάστε πώς μπορείτε να χειριστείτε μια τέτοια περίσταση και μελετήστε αποτελεσματικά:

1. Ορίστε το σωστό χρονοδιάγραμμα για τη μελέτη

Ο καθορισμός ρεαλιστικών στόχων, είτε έχετε λίγες εβδομάδες, ημέρες ή ώρες μέχρι τις εξετάσεις σας, θα σας βοηθήσει να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους. Η αποδοχή της κατάστασής σας και η εργασία εντός των περιορισμών αυτού που έχετε, σας επιτρέπει να μεγιστοποιήσετε την παραγωγικότητά σας χωρίς να διακινδυνεύσετε την εξάντληση. Εάν πάτε χωρίς προγραμματισμό, δεν θα μπορείτε να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα. Χωρίστε το πρόγραμμα σπουδών σας σε ενότητες και διαχειριστείτε αποτελεσματικά το χρόνο σας. Θα σας βοηθήσει να μάθετε με ισορροπημένο τρόπο.

2. Κάνετε τακτική άσκηση

Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την εξάντληση και να πετύχετε τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης. Η άσκηση πρέπει να γίνεται με κάποια ιδιότητα από όλους. Δεν είναι μόνο για το σώμα μας που μια καλή φυσική προπόνηση μπορεί να είναι επωφελής. Η άσκηση είναι μια φανταστική ανακούφιση του στρες. Πως?

  • Οι ενδορφίνες είναι ουσίες που απελευθερώνονται από μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα.
  • Αυτές οι ενδορφίνες συνδέονται με τους υποδοχείς πόνου στον εγκέφαλο, μειώνοντας την αντίληψη του πόνου.
  • Τα οφέλη των ενδορφινών δεν περιορίζονται σε αυτό. προκαλούν επίσης μια καλή αίσθηση στο σώμα και το μυαλό.
  • Σας βοηθούν να αισθάνεστε φυσικά πιο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι.

3. Φάτε τα γεύματα έγκαιρα

Είναι πιθανό να αδυνατίσετε και να ατονήσετε εάν δεν φάτε στην ώρα σας, ειδικά πριν από τις εξετάσεις. Φροντίστε να καταναλώνετε αρκετούς φρέσκους χυμούς, φρούτα και άλλα θρεπτικά τρόφιμα. Αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό και επικεντρωθείτε σε αυτό που χρειάζεται το σώμα σας. Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο για ένα καλά ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με το να είστε δραστήριοι και να τηρείτε τις διατροφικές ανάγκες του σώματός σας. Μην παραλείπετε γεύματα και να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση των διατροφικών σας αναγκών από το κανονικό. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να διατηρείτε το μυαλό σας αιχμηρό.

4. Μελετήστε με τον δικό σας ρυθμό

Εάν αισθάνεστε άγχος, πάρτε έξι βαθιές αναπνοές, ενυδατωθείτε και μετά επιστρέψτε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, χωρίζοντάς το σε πολλές και διαχειρίσιμες μερίδες. Να θυμάστε ότι κάθε δυσκολία έχει μια λύση, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τη βρείτε στην αρχή. Μην προσπαθείτε να μιμηθείτε αυτό που κάνουν οι άλλοι. Μπορείς να μάθεις πολλά από αυτούς, αλλά θα πρέπει να μελετήσεις τον δικό σου τρόπο. Δώστε τα όλα για να λειτουργήσει για εσάς.

5. Αποφύγετε τα Social Media

Θα μπορούσατε να χάσετε την αίσθηση του χρόνου εάν αφιερώνετε πολύ χρόνο στα social media. Λόγω των πολυάριθμων ειδοποιήσεων και αναδυόμενων παραθύρων, η μελέτη σε συσκευές όπως tablet και τηλέφωνα ενδέχεται να παρεμποδίσει την παραγωγικότητα. Η προσοχή σας μπορεί να εκτραπεί σε μια εφαρμογή ή σε διαδικτυακά παιχνίδια. Για να βελτιώσετε τη μαθησιακή σας διαδικασία:

  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε βιβλία και άλλα φορητά υλικά
  • Αφιερώστε λιγότερο χρόνο στη διεξαγωγή άσκοπης έρευνας
  • Κατακτήστε αυτό που σας δίδαξαν στο ινστιτούτο

6. Μείνετε προσεκτικοί και παρακινημένοι

Η μείωση του στρες που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα (MBSR) έχει κλινικά αποδειχθεί ότι είναι μια θεραπεία μείωσης του στρες. Το MBSR αναπτύχθηκε αρχικά για να βοηθάει ασθενείς στα νοσοκομεία, αλλά τώρα χρησιμοποιείται από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών. Το Mindfulness είναι η πρακτική του να έχει κανείς επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων του. Δώστε προσοχή σε κάθε αναπνοή και ακολουθήστε τον αέρα καθώς περνάει από τους πνεύμονές σας και βγαίνει από τη μύτη σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ξαπλώσετε στο πάτωμα με την πλάτη σας στο έδαφος και τα μάτια σας κλειστά.

7. Ορίστε ορόσημα

Μπορείτε να ορίσετε ορόσημα αφού διαχωρίσετε το περιεχόμενο του μαθήματος σε ίσα μισά. Σε κρατά συγκεντρωμένο και με κίνητρο. Καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τηρήσετε την προθεσμία. Αυτό μειώνει τον φόρτο εργασίας σας και οργανώνει σωστά τις δραστηριότητές σας, αποτρέποντας τη σύγχυση και την αναποτελεσματικότητα. Θα πρέπει να ορίσετε τέτοιες προθεσμίες πριν από την περίοδο των εξετάσεων για να βεβαιωθείτε ότι έχετε σταθερή κατανόηση της ύλης. Μετά από αυτό, μπορείτε να ξαναδείτε τις έννοιες και να αξιολογήσετε την προετοιμασία σας.

8. Επικοινωνήστε και μοιραστείτε περισσότερα

Αν συζητήσετε τι σας ενοχλεί, μπορεί να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μια καλύτερη προσέγγιση. Η συζήτηση του προβλήματος με έναν γονέα που κατανοεί μπορεί να είναι ευεργετική. Ο φόρτος εργασίας σας μειώνεται στο μισό και έχετε πολύ περισσότερη ενέργεια για να αποδώσετε καλύτερα. Προσπαθήστε να μιλήσετε με τους φίλους σας και μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε ομαδικές συνεδρίες μελέτης για να μοιραστείτε την εμπειρία σας. Βοηθά στην αξιολόγηση ο ένας του άλλου και στην καλύτερη κατανόηση των δυνατοτήτων και των ελλείψεών σας.

Ποια πρέπει να είναι η ιδανική προσέγγιση για σπουδές;

Οι εξετάσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απειλή. Αντίθετα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόκληση. Θεωρούνται ως απειλή εν μέρει επειδή ολόκληρο το μέλλον, η ταυτότητα και η αξία σας φαίνεται να είναι στη γραμμή. Αυτό δεν είναι σωστό. Οι εξετάσεις είναι μια μικρή πτυχή της ζωής σας που δεν καθορίζει ολόκληρο το πεπρωμένο σας.

Άλλες επιλογές, μονοπάτια και ευκαιρίες είναι πάντα διαθέσιμες. Μερικές φορές η διαδρομή που οραματιζόμαστε φαίνεται λίγο διαφορετική από αυτή που βλέπουμε. Δεν είναι όλα τα ταξίδια απλά, και ακόμη και τα καλύτερα μπορεί να περιλαμβάνουν εκτροπές. Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό και περιμένετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

συμπέρασμα

Το άγχος των εξετάσεων είναι φυσικό, αλλά ποτέ δεν πρέπει να εμπλακείτε σε αναποτελεσματικές τεχνικές. Κάντε μερικές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα σπουδών σας για να σας βοηθήσουν να νικήσετε τόσο δύσκολα ζητήματα. Θα είστε σε θέση να προετοιμαστείτε πιο αποτελεσματικά.