Η σημασία της δημιουργικότητας στην επιχειρηματικότητα –

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τη «δημιουργικότητα», συνήθως έρχονται στο μυαλό η τέχνη, η μουσική, το θέατρο ή ο κινηματογράφος. Πολύ λιγότεροι άνθρωποι συνδέουν τη «δημιουργικότητα» με τις επιχειρήσεις. Η δημιουργικότητα θεωρείται ως ευφάνταστη, ενώ η επιχείρηση έχει να κάνει με το να κερδίζεις χρήματα. Με την πρώτη ματιά, φαίνεται να υπάρχει μικρή επικάλυψη μεταξύ των δύο.

Στην πραγματικότητα, η δημιουργικότητα είναι ένα ζωτικό χαρακτηριστικό για τους επιχειρηματίες για να είναι επιτυχημένοι στην επιχείρηση. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις γεννιούνται όταν ένας επιχειρηματίας εντοπίζει ένα κενό στην αγορά, όπως έναν νέο ή καινοτόμο τρόπο ανταπόκρισης στις ανάγκες των καταναλωτών. Αυτά τα άτομα μπορούν να σκέφτονται έξω από το κουτί, αναπτύσσοντας ένα εντελώς νέο προϊόν ή υπηρεσίες που προσφέρουν, μετατρέποντας την ιδέα τους σε πραγματικότητα και προωθώντας την στους καταναλωτές.

Το λεξικό του Cambridge ορίζει τη δημιουργικότητα ως «την ικανότητα να παράγεις πρωτότυπες και ασυνήθιστες ιδέες ή να κάνεις κάτι νέο ή ευφάνταστο». Οι ηγέτες των επιχειρήσεων και οι δημιουργικοί στοχαστές είναι και οι δύο οραματιστές που δεν φοβούνται να απομακρυνθούν από την πεπατημένη για να δημιουργήσουν κάτι νέο.

Πέρα από την έναρξη μιας επιχείρησης με μια μοναδική πρόταση πώλησης (USP), ένας επιχειρηματίας θα είναι επιτυχημένος μόνο εάν συνεχίσει να επιδεικνύει δημιουργικότητα καθώς η νεοσύστατη επιχείρηση μεγαλώνει. Οι απαιτήσεις των καταναλωτών, οι ανταγωνιστές και το επιχειρηματικό τοπίο αλλάζουν και αλλάζουν συνεχώς, και οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να συνεχίσουν να προσαρμόζονται και να παρουσιάζουν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες για να διατηρήσουν την επιχείρησή τους συναφή και ανταγωνιστική.

Η πανδημία του COVID-19 το έφερε στο επίκεντρο καθώς ανάγκασε τις επιχειρήσεις να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο λειτουργίας τους και να βρουν δημιουργικές λύσεις για να παραμείνουν στη ζωή. Για παράδειγμα, πολλές παμπ άρχισαν να προσφέρουν μενού για φαγητό στο σπίτι και παράδοση κατ’ οίκον, ενώ οι εταιρείες προσωπικών εκδηλώσεων μετέφεραν τα μαθήματα αρτοποιίας ή κεραμικής στο Διαδίκτυο. Ορισμένοι προμηθευτές τροφίμων και ποτών που συναλλάσσονταν αποκλειστικά με τον κλάδο της φιλοξενίας πριν από την πανδημία μεταμόρφωσαν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, πουλώντας απευθείας στο κοινό για πρώτη φορά. Αντίθετα, αεροπορικές εταιρείες όπως η Virgin, η British Airways και η Lufthansa άρχισαν να χρησιμοποιούν τα επιβατικά τους αεροσκάφη για να πραγματοποιούν πτήσεις μόνο για φορτίο, μεταφέροντας κρίσιμες ιατρικές προμήθειες στο πλαίσιο της αποδεκατισμένης ζήτησης των καταναλωτών. Πολλές επιχειρήσεις προσάρμοσαν επίσης τις γραμμές παραγωγής τους για την κατασκευή άλλων βασικών ειδών, όπως μάσκες προσώπου και απολυμαντικό χεριών. Οι επιχειρηματίες που ανταποκρίθηκαν δημιουργικά στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και κινήθηκαν γρήγορα ήταν οι πιο επιτυχημένοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ανοιχτά τη σημασία της δημιουργικότητας στο εργατικό δυναμικό. Για παράδειγμα, το LinkedIn προσδιόρισε πρόσφατα τη «δημιουργική σκέψη» ως την δεξιότητα που ζητείται περισσότερο σήμερα. Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τίτλο «The Future of Jobs» διαπίστωσε επίσης ότι η δημιουργικότητα ήταν μεταξύ των τριών κορυφαίων πιο επιθυμητών δεξιοτήτων απασχόλησης, παράλληλα με την επίλυση σύνθετων προβλημάτων και την κριτική σκέψη. Απαιτείται μια δημιουργική νοοτροπία για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας, τον εντοπισμό νέων τρόπων προσέγγισης των καταναλωτών και πολλά άλλα.

Ρομάν Σεμιόχιν είναι ηγέτης επιχείρησης που συνεχώς καινοτομεί βρίσκοντας δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα και προσαρμοζόμενος στις νέες συνθήκες. Για παράδειγμα, ο κ. Semiokhin μίλησε για τα σχέδιά του να ξεκινήσει τόσο ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό ίδρυμα όσο και μια ιατρική εγκατάσταση, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής για την παροχή αποτελεσματικής διδασκαλίας και ιατρικές θεραπείες πρώτης τάξεως αντίστοιχα. Η δημιουργική προσέγγιση και το επιχειρηματικό πνεύμα του Roman Semiokhin τον οδήγησαν να ξεκινήσει την πρώτη του επιχείρηση στον κλάδο της ενοικίασης βίντεο σε νεαρή ηλικία. Έκτοτε, έχει συμμετάσχει σε επιχειρηματικές δραστηριότητες σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, τα τυχερά παιχνίδια, οι κατασκευές και η τεχνολογία.