Πότε να πείτε «όχι» σε πελάτες για ελεύθερους επαγγελματίες

Όλοι το έχουμε ξανακούσει. Το αναπόφευκτο αίτημα ενός πελάτη να αναθεωρήσει ένα σχέδιο για να το κάνει περισσότερο… κάτι. Ο πελάτης δεν είναι σίγουρος για το τι ακριβώς, αλλά γνωρίζει ότι ό,τι κι αν κοιτάζει στην οθόνη δεν είναι ακόμα «εκεί».

Μερικές φορές θα σας μπερδέψουν τελείως με ένα αόριστο ή ανόητο αίτημα, όπως “κάνε το μαύρο πιο μαύρο,” ή “απλά δεν είναι αρκετή παπαρούνα.

Αυτοί οι τύποι ανόητων οδηγιών έχουν γίνει τόσο θρυλικοί στην κουλτούρα των ανεξάρτητων επαγγελματιών που, όποτε αναφέρονται εκτός πλαισίου, οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας που ακούει δεν θα μπορεί να βοηθήσει να δώσει ένα συμπαθητικό κύμα ή κούνημα του κεφαλιού.

Υπάρχουν ακόμη και ολόκληρα ιστολόγια και άλλες δημιουργικές προσπάθειες που επικεντρώνονται γύρω από τα περίεργα πράγματα που μας ζητούν μερικές φορές οι πελάτες μας. Είμαι σίγουρος ότι έχετε ακούσει τουλάχιστον ένα.

Τα 10 κορυφαία εργαλεία τιμολόγησης και λογιστικής για ελεύθερους επαγγελματίες

Τα 10 κορυφαία εργαλεία τιμολόγησης και λογιστικής για ελεύθερους επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνήθως χειρίζονται πολλές δουλειές ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένης της εξαντλητικής αποστολής των χρεώσεων πελατών. Εναλλακτικά, με… Διαβάστε περισσότερα

Ανέχτηκα αρκετά?

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όλοι θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας και να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε μια καλή σχέση μαζί τους. Θέλουμε να να παραμείνουμε σε καλή κατάσταση για να λάβουμε παραπομπές και να επαναλάβουμε τις εργασίες και να ενισχύσουμε τη φήμη μας. Αλλά μερικές φορές, ορισμένοι πελάτες μπορούν πραγματικά να δοκιμάσουν την υπομονή ακόμη και των πιο αγίων σχεδιαστών.

αρκετά
11 σημάδια προβληματικών πελατών που πρέπει να αφήσετε να φύγουν

11 σημάδια προβληματικών πελατών που πρέπει να αφήσετε να φύγουν

Στον ελεύθερο επαγγελματισμό, δεν είναι ο αριθμός των πελατών που έχετε που θα κάνει ή θα καταρρίψει την επιχείρησή σας για ελεύθερους επαγγελματίες,… Διαβάστε περισσότερα

Ευτυχώς, υπάρχει μια απλή λύση που πολλοί σχεδιαστές συχνά παραβλέπουν και η οποία μπορεί να μετριάσει ή ακόμα και να αφαιρέσει εντελώς αυτά τα μικρά επαγγελματικά εμπόδια. Λέγεται λέγοντας όχι.

Θα εξετάσουμε μερικές από τις διαφορετικές καταστάσεις στις οποίες ένας σχεδιαστής μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το ισχυρό εργαλείο με σεβασμό και ευγένεια, ενώ εξακολουθεί να είναι σταθερός στο να κρατά τη λογική του.

Μην αφήνετε την επιφυλακή σας κάτω

Ακούγεται φρικτό, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα να είσαι τόσο άτακτος όσο τους αφήνεις να είναι. Θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να σας εξαπατήσουν ή να σας φερθούν άσχημα, για να δικαιολογήσουν ότι δεν σας πληρώνουν καθόλου ή ακόμα και ότι δεν σας πληρώνουν καθόλου, αν πιστεύουν ότι μπορούν.

Δεν είναι όλοι έτσι, φυσικά, αλλά συνήθως μπορείς να καταλάβεις αρκετά γρήγορα αν κάποιος θέλει να σε εξαπατήσει από πολύτιμες υπηρεσίες.

Το να βάλετε το πόδι σας κάτω λέγοντας όχι στα πρώτα σημάδια ασέβειας ή τρέλας θα δημιουργήσει προηγούμενο για όλη τη διάρκεια της αλληλεπίδρασής σας με τον πελάτη σας. Οι αρχικές εντυπώσεις είναι δύσκολο να αλλάξουν, επομένως είναι σημαντικό να μετράνε.

Τα θαύματα του «Όχι»

Είναι πολύ αξιοσημείωτο, η δύναμη αυτής της λέξης «όχι». Νομίζω ότι κάθε σχεδιαστής πρέπει να το προσθέσει στο λεξιλόγιό του αν δεν είναι ήδη εκεί. Εξασκηθείτε να λέτε απλώς όχι σε αιτήματα που σας φαίνονται περίεργα, ακατανόητα ή απλά ανόητα και δείτε τι συμβαίνει. Μπορείτε να το δοκιμάσετε πρώτα σε έναν πελάτη που γνωρίζετε ότι έχει «χοντρό δέρμα».

πες όχι

Αργότερα, μπορείτε να προχωρήσετε για να καθορίσετε τι θα ανεχτείτε και τι δεν θα ανεχτείτε από την πρώτη κιόλας συνάντηση με οποιονδήποτε νέο πελάτη. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, πολλοί πελάτες στην πραγματικότητα απλώς προσπαθούν να πάρουν μια αίσθηση για το στυλ επικοινωνίας σας όταν κάνουν ένα αυθαίρετο, αδύνατο αίτημα. Μπορεί να σας δοκιμάζουν για να δουν πόσα θα τους αφήσετε να ξεφύγουν.

Μην το ξεστομίζεις απλώς

Πρώτα πράγματα πρώτα: όταν λέω ότι οι σχεδιαστές πρέπει να αρχίσουν να λένε όχι, δεν εννοώ κυριολεκτικά ότι πρέπει να απαντήσετε στα αιτήματα των πελατών σας με ένα αμβλύ αρνητικό.

Λέγοντας όχι σε έναν πελάτη που πληρώνει θέλει λίγη φινέτσα να διατηρήσει τη σχέση εργασίας σε υγιή χώρο. Συνιστώ να γράψετε μερικές απαντήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως αναφορά σε μια μελλοντική κατάσταση.

Κάτι όπως “Λυπάμαι, αλλά θα χρειαστώ μια πιο συγκεκριμένη απάντηση για να μπορέσω να σας δώσω αυτό που θέλετε“Συνήθως λειτουργεί καλά και στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να ξεστομίζεις “όοοο!” όπως ένα δίχρονο παιδί (ή ο Darth Vader).

αρνηθεί ευγενικά

Επαναλαμβάνοντας μια αιτιολογημένη, ευγενική απάντηση σε ένα παράλογο αίτημα σας βοηθά να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και επίσης σας κρατά σε καλό δρόμο για την επίτευξη του κύριου στόχου σας, που είναι η επίλυση του προβλήματος του πελάτη σας.

Όχι θεραπευτής

Οι πελάτες μπορεί να είναι ένα σωρό μάτσο, αλλά δεν είναι πραγματικά δουλειά σας να τους προσέχετε σαν προσωπικός θεραπευτής. Μπορείτε να προχωρήσετε και να τους αφήσετε να είναι όσο τρελοί θέλουν να είναι, αρκεί να είναι ξεκάθαροι μαζί σας σχετικά με το τι χρειάζονται και πώς μπορείτε να το παρέχετε σε αυτούς. Και αρκεί να σε πληρώσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, φυσικά.

Πόσο σχοινί πρέπει να δώσεις;

Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε πόσο μακριά θα φτάσετε με την υποδοχή του πελάτη σας ανεξάρτητα από οποιοδήποτε ασαφές αίτημα θα σκεφτεί. Μερικές φορές είναι πιο λογικό να απλά αρνηθείτε να προχωρήσετε περαιτέρω στο έργο μέχρι να λάβετε ένα αίτημα με το οποίο μπορείτε να εργαστείτεαφού ούτως ή άλλως θα μαντεύατε μόνο τι θέλει ο πελάτης.

Επίσης, επειδή υπήρχε τέτοια έλλειψη σαφήνειας, μπορεί να αναστατωθούν ακόμη περισσότερο αν δεν τους προσφέρετε αυτό που θέλουν, ό,τι κι αν είναι αυτό. Όχι μόνο θα έχετε σπαταλήσει το χρόνο σας, αλλά, ανάλογα με την προηγούμενη διαπραγμάτευση σας, μπορεί να έχετε ακόμη και μια παραβίαση συμβολαίου στα χέρια σας.

Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε

Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να ακολουθήσετε περισσότερο μια προσέγγιση “ξεφλουδίσματος κρεμμυδιού”, δοκιμάζοντας και αναδιατυπώνοντας διαφορετικές ερωτήσεις έως ότου εσείς και ο πελάτης καταλήξετε σε ένα μοτίβο επικοινωνίας που δίνει στον καθένα από εσάς τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να προχωρήσετε.

επικοινωνούν με τον πελάτη

Αυτή η μέθοδος είναι σίγουρα πιο χρονοβόρα και δεν είναι πρωτόγνωρο για τους σχεδιαστές να προσθέσουν ένα επιπλέον ποσό στο τέλος αναθεώρησής τους (φόρος ανάκρισης;) εάν αρχίζει να διαρκεί πολύ για να επιτευχθεί σαφήνεια.

Δεν φταίει πάντα ο πελάτης

Σωστά, το είπα. Μερικές φορές ένας πελάτης σου δίνει μια αόριστη απάντηση… γιατί τους έκανες μια αόριστη ερώτηση. Βοηθά πραγματικά να μάθετε τους κατάλληλους τρόπους διατύπωσης μιας ερώτησης, ώστε να λάβετε την απάντηση που αναζητάτε.

Συγκεκριμένα, το πράγμα που βρήκα πιο χρήσιμο για την επίτευξη της σαφήνειας είναι να ζητήσω από τον πελάτη να μου δώσει ένα σαφές παράδειγμα για το τι χρειάζεται.

Περιορισμένες επιλογές

Αυτό μπορεί να πάρει μερικές προσπάθειες. για παράδειγμα, εάν ένας πελάτης θέλει μια “ομορφότερη” γραμματοσειρά για τον ιστότοπό του, αλλά δεν μπορεί να διατυπώσει ακριβώς τι εννοεί με τον όρο “όμορφο”, μπορείτε να του ζητήσετε να περιηγηθούν σε μια επιλογή γραμματοσειρών μέχρι να βρουν κάτι που είναι αρκετά “όμορφο” τη γεύση τους.

Γρήγορος οδηγός τυπογραφίας: Μάθετε και εμπνευστείτε

Γρήγορος οδηγός τυπογραφίας: Μάθετε και εμπνευστείτε

Θέλετε λοιπόν να μάθετε τυπογραφία. Είστε σε καλή παρέα! Η τυπόφιλη κουλτούρα ανθεί στο Διαδίκτυο. Ο… Διαβάστε περισσότερα

Αυτό είναι ένα παράδειγμα αυτού που αποκαλώ τον έλεγχο των διακυμάνσεων. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά μου αρέσει να έχω όσο το δυνατόν λιγότερες εκπλήξεις ή τοίχους από τούβλα (όσο γίνεται) όταν συναλλάσσομαι με πελάτες.

Το να μάθετε πώς να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις είναι ζωτικής σημασίας για να ξεπεράσετε αυτά τα περιττά εμπόδια, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα σημαντικά πράγματα.

συμπέρασμα

Οι σχεδιαστές μιλούν μια κρυπτική γλώσσα τη δική τους, και μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο γεφυρώστε το χάσμα μεταξύ αυτού που εννοείτε να πείτε σε έναν πελάτη και του τρόπου με τον οποίο ο πελάτης θα το ερμηνεύσει.

Ως επαγγελματίας που παρέχει τη δημιουργική υπηρεσία, είναι δουλειά σας να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει σαφήνεια παντού. Ο πελάτης σας σας πληρώνει για να λύσετε το πρόβλημά του και δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό αν δεν καθορίσετε πρώτα ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα.