Πώς να αντιμετωπίσετε προβληματικούς πελάτες

Όσο περισσότερο μένετε στο εμπόριο των ελεύθερων επαγγελματιών, τόσο περισσότερο θα συναντήσετε έναν συγκεκριμένο τύπο πελάτη, έναν από τους «δύσκολους» τύπους. Είναι ουσιαστικά το ίδιο με τους κανονικούς πελάτες, αν και δεν φοβούνται να κάνουν τις απόψεις τους να ακουστεί.

Ο καθένας έχει τη δική του γνώμη για θέματα και δεν είναι ασυνήθιστο για ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες να διαφωνούν με τους πελάτες, καθιστώντας κάπως δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία. Λοιπόν, πώς το αντιμετωπίζετε αυτό; Πώς αντιμετωπίζετε τους δύσκολους πελάτες;

Καλά, ένας πελάτης είναι δύσκολος μόνο αν και όταν αποτυγχάνεις να ανταποκριθείς στις προσδοκίες του/της. Μερικές φορές, η έναρξη του έργου περιμένοντας ότι ο πελάτης είναι δύσκολος θα οδηγήσει σε αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον βαθμό προσδοκίας που έχει ένας πελάτης από ένα έργο ή ένα προϊόν, και ιδού, θα διαπιστώσετε ότι ακόμη και οι πιο δύσκολοι πελάτες είναι πραγματικά εύκολο να αντιμετωπίσετε.

Ακολουθούν ορισμένες άλλες υποδείξεις για να κάνετε τη ζωή με τους πελάτες σας πιο εύκολη.

Top 10 Εργαλεία Τιμολόγησης και Λογιστικής για Ελεύθερους Επαγγελματίες

Top 10 Εργαλεία Τιμολόγησης και Λογιστικής για Ελεύθερους Επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνήθως χειρίζονται πολλές δουλειές ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένης της εξαντλητικής αποστολής των χρεώσεων πελατών. Εναλλακτικά, με… Διαβάστε περισσότερα

1. Δείξτε τους (πελάτες) ότι ξέρετε τι κάνετε

Για κάθε πελάτη που είναι παθιασμένος με ένα έργο ή που παίρνει τη δουλειά του στα σοβαρά, είναι βέβαιο ότι θα ανησυχεί για κάθε μικρή πτυχή του έργου. Πώς θα το παραδώσετε, πότε θα βγει το επόμενο δείγμα, θέλω αυτό και αυτό και αυτό να τροποποιηθεί με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να γίνει;

Η σειρά των ερωτήσεων είναι ατελείωτη, και ακόμη και από την αρχή, ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να δεχτούν αυτό το συνεχές ασβέστιο γιατί αν θέλεις να είσαι ειλικρινής, είμαι εδώ για να παραδώσω το έργο, όχι για να σου κάνω διαλέξεις για να καταλάβεις πώς το κάνω.

ανήσυχοι πελάτες

Αλλά ξέρετε τι; Αυτή είναι η ακριβής θεραπεία για τον πελάτη που αναπνέει συνεχώς από το λαιμό σας.

Είχα έναν πελάτη τον οποίο εργάζομαι για περισσότερο από ένα χρόνο. Στην αρχή ενός νέου έργου, άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα, ασυνήθιστα, μιλώντας σαν να μην ήταν σίγουρος για το αν θα μπορούσα να αντιμετωπίσω το έργο που είχα μπροστά μου. Άρχισε να κάνει ερωτήσεις και με τη νέα πίεση που μου άσκησε κατάλαβα ότι είχε αρχίσει να μετατρέπεται σε «δύσκολο πελάτη».

Τώρα, δεν μπορούμε να το έχουμε τώρα, έτσι δεν είναι; Το σκέφτηκα και συνειδητοποίησα ότι μάλλον ήταν η δυσκολία του έργου που έκανε τον πελάτη μου να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο. Συναντήθηκα μαζί του και τον ενημέρωσα για τα σχέδιά μου σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσω το έργο, και δεν το ήξερες, πήρε την ιδέα και με άφησε να διευθετήσω το έργο.

2. Μην εφησυχάζεστε με τη δουλειά

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι πελάτες μπορεί να είναι δύσκολοι οφείλεται στο ότι δεν γνωρίζουν ποιος είστε ή πώς εργάζεστε. Το μόνο πράγμα στο οποίο μπορούν να υποχωρήσουν για να εμπιστευτούν τις υπηρεσίες σας είναι να κοιτάξουν τα προηγούμενα επιτεύγματά σας ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, την πρώτη εντύπωση που τους δίνετε στα αρχικά στάδια του έργου.

Αλλά εδώ είναι που μπορεί να πάει πολύ στραβά. Δεν μπορείς ποτέ να εφησυχάσεις γιατί αν το κάνεις, ο πελάτης σίγουρα θα παρατηρήσει και σίγουρα θα επισημάνει τα λάθη σουγιατί δεν βελτιωνόσασταν ή κάποιο άλλο παρόμοιο χλευασμό χαρακτηριστικό ενός δύσκολου πελάτη.

Λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση, δεν φταίει ο πελάτης. Είναι δικό σου, είναι δικό μου, φταίει το άτομο που παρέχει την υπηρεσία. Και αν πραγματικά δεν σας αρέσουν οι δύσκολοι πελάτες, τότε μην τους δώσετε τον λόγο να γίνουν ένας! Μην θεωρείτε τα πράγματα δεδομένα, όπως να παίρνετε τη σιωπή τους ως νεύματα επιδοκιμασίας.

Πάντα κρίνουν, πάντα δοκιμάζουν, πάντα εξετάζουν εάν το επίπεδο επαγγελματισμού σας είναι στο μέγιστο και προτού αξιολογήσουν την ποιότητα της εργασίας σας, καλύτερα να λάβετε κάποια μέτρα για να διασφαλίσετε ότι δεν είχατε συμβιβάσει την εργασία σας από την αρχή.

3. Κρατήστε τους πελάτες ενήμερους

Μία από τις μεγαλύτερες πηγές αναστεναγμών μας προέρχεται από παράπονα πελατών. Και μια από τις πηγές για τα παράπονά τους προέρχεται από την επίγνωση των προηγούμενων «κρυμμένων» γεγονότων.

Για παράδειγμα, εάν δεν τους είχαν ενημερωθεί για ορισμένα μειονεκτήματα, πρόσθετες δαπάνες ή απαιτήσεις που απαιτούνται για την ομαλή εξέλιξη ενός έργου, είναι περισσότερο από πιθανό να αναστατωθούν. Και ένας αναστατωμένος πελάτης θα γίνει αναμφίβολα δύσκολος.

κρατήστε ενήμερους τους πελάτες

Εάν είναι ένα «πιθανό» σενάριο, μην βάζετε τη λέξη «εγγύηση». Κάντε όλα τα ποσοστά πληρωμής σας ξεκάθαρα από την αρχή ενός έργου και όχι κοντά στο τέλος, για να αποτρέψετε τον πελάτη από το να αισθάνεται ότι τα υπερχρεώνετε επειδή δεν γνώριζε ότι χρεώνετε για αναθεωρήσεις.

Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση των λέξεων, ιδιαίτερα όταν γράφουν δηλώσεις αποποίησης ευθύνης για ένα προϊόν. Θα πρέπει να επιτρέψουν να εξηγήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους εκ των προτέρων (όπου είναι απαραίτητο) για να αποτρέψουν την παρεξήγηση ή τη δυσαρέσκεια που θα μπορούσε να προκύψει από αυτό. Ποτέ μην κάνετε τον πελάτη σας να νιώθει ότι αποκρύπτετε πληροφορίες.

4. Προσφέρετε άμεσες λύσεις

Κάθε δύσκολος πελάτης είναι πιθανότατα έτσι γιατί πιέζει για λύση. Κάθε φορά που οι λειτουργίες συναντούν εμπόδιο, το πρώτο πράγμα που αναζητούν οι πελάτες είναι τα άτομα πίσω από το πρόβλημα, επειδή περιμένουν η λύση να έρθει από το ίδιο μέρος.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, αναζητούν λύσεις, διέξοδο, τρόπο να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά που προκαλείται ή να παρέχουν την καλύτερη εναλλακτική για όταν η αρχική λύση δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Προσφέρετε στους πελάτες σας άμεσες λύσεις για να επιλύσετε το πρόβλημα. Κανονίστε για τις σωστές ενέργειες που πρέπει να γίνουν, αντί να περιμένετε μέχρι να σας πιάσει το χάος. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να το κάνετε αυτό, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να αντιμετωπίσετε έναν δύσκολο πελάτη.

5. Να είστε μέγα υπομονετικός μαζί τους

Μέχρι στιγμής, η ιδέα είναι να μην δίνετε στους πελάτες σας την ευκαιρία να δυσκολευτούν. Αλλά όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα, μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν ορισμένα άτομα. Περίοδος.

Δεν φταίνε αυτοί, αλλά είναι πολύ κουραστικό να δουλεύεις με πελάτες που συνεχίζουν και συνεχίζουν για το πώς αυτό δεν είναι ικανοποιητικό, πώς πρέπει να γίνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή πώς κάθε μικρό πράγμα είναι απλώς “δεν είναι σωστό” ή “δεν υπάρχει ακόμα”.

να είστε υπομονετικοί με τους πελάτες

Οπου είναι δυνατόν, πάρτε την κριτική τους στα μέτρα σας και μην προσπαθήσετε ποτέ να τους πείτε ότι κάνουν λάθος γιατί δεν βοηθάει την κατάσταση. Αν συνηθίζουν να βρίσκουν λάθη σε κάθε μικρό πράγμα που κάνετε, λάβετε υπόψη τις προτιμήσεις τους και προσπαθήστε να διαμορφώσετε τα αποτελέσματά σας ώστε να ταιριάζουν σε αυτό που τους αρέσει.

Και αν όλα τα άλλα αποτύχουν, απλώς κολλήστε τον εαυτό σας ενάντια στα λόγια τους και τελειώστε το. Γίνετε ο μεγαλύτερος άνθρωπος και στο τέλος του έργου, απλά μαζέψτε τα πράγματά σας και τρέξτε!

συμπέρασμα

Ανεξάρτητα από το πόσο καλός πιστεύετε ότι είστε με τους πελάτες σας, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι έτοιμοι να σας στριμώξουν με παράπονα και να σας σπρώξουν δυστυχώς προς την άκρη.

Το να υποκύπτετε πάντα στους πελάτες σας μπορεί να μην είναι καλή ιδέα και μερικές φορές ο μόνος τρόπος για να τους χειριστείτε είναι να σταθείτε απέναντι τους για να τους πείσετε για την αξιοπιστία της δουλειάς και των απόψεών σας. Ποιος ξέρει, αυτό μπορεί να είναι πραγματικά το κλειδί για να κερδίσετε μια αντιπαράθεση με έναν δύσκολο πελάτη;

Έχετε ιστορίες τρόμου να μοιραστείτε; Πείτε μας τι συνέβη και πώς τα αντιμετωπίσατε.