Τι να κάνετε αν κάποιος σας μιμηθεί στο Instagram

Το Instagram, είναι χωρίς αμφιβολία, μια από τις καλύτερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σήμερα. Δυστυχώς, φιλοξενεί επίσης χιλιάδες απατεώνες και μιμητές των οποίων ο στόχος είναι να εξαπατήσουν και να κλέψουν την ιδιωτική ζωή, τα χρήματα και την ταυτότητα των ανθρώπων για το προσωπικό τους όφελος, προσποιούμενοι ότι είναι κάποιος άλλος.

Υπάρχουν επίσης πολλές περιπτώσεις όπου πραγματικές επωνυμίες στο Instagram πλαστοπροσωπούνται για την πώληση απομιμήσεων προϊόντων, τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω δωρεών και άλλα παρόμοια.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα συζητήσουμε πώς να αποφύγουμε τέτοιες απάτες και θα αναφέρουμε αυτούς τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου (ή άτομα που κάνουν άθελά τους κάτι μάλλον ενοχλητικό) για να τους εμποδίσουμε να εκμεταλλεύονται αθώους ανυποψίαστους στο διαδίκτυο.

9 απλές συμβουλές για να προστατεύσετε το διαδικτυακό σας απόρρητο

9 απλές συμβουλές για να προστατεύσετε το διαδικτυακό σας απόρρητο

Από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τις διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες, το Διαδίκτυο εισχωρεί πράγματι στη ζωή μας όσο ποτέ… Διαβάστε περισσότερα

Πώς να αναγνωρίσετε έναν μιμούμενο

Πώς να αναφέρετε έναν μιμητή Instagram

Πρώτα πρώτα, πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι ο λογαριασμός που υποπτεύεστε ότι μιμείται κάποιον είναι στην πραγματικότητα πλαστοπροσωπία. Μπορείτε να το κάνετε συγκρίνοντας αναρτήσεις και εικόνες στον λογαριασμό τους.

Εάν βλέπετε προφανείς ομοιότητες, όπως ανακυκλωμένες εικόνες και αντιγραμμένες αναρτήσεις, είναι πιο πιθανό ο λογαριασμός μιμητή. Και τέλος, δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκεκριμένο από το να επιβεβαιώνεις την υποψία σου με το άτομο που υποδύεται τον εαυτό του/της.

Εάν ανησυχείτε μήπως πλαστογραφηθεί ο εαυτός σας, ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξετε είναι να κάνετε μια γρήγορη αναζήτηση στο Google για το όνομά σας συν τη λέξη “Instagram”. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των υπαρχόντων λογαριασμών με το όνομά σας και να καταλάβετε ποιοι από αυτούς προσπαθούν να σας μιμηθούν.

Μπορείτε επίσης να το κάνετε αυτό στη γραμμή αναζήτησης του Instagram. λογαριασμοί με το ίδιο όνομα με το δικό σας θα πρέπει να εμφανιστούν εκτός εάν σας έχουν αποκλείσει.

Εδώ είναι μια περίληψη των πραγμάτων που θα ελέγξω:

 • Τσέκαρε το βιογραφικό για να δεις αν ισχυρίζονται ότι είναι επίσημα ή αν είναι σατιρική σελίδα, fan page κ.λπ.
 • Ελέγξτε αν οι αναρτήσεις αντιγράφονται απευθείας από την αρχική πηγή – αυτό είναι πιο εύκολο αν γνωρίζετε τον αρχικό λογαριασμό του ατόμου στο Instagram.
 • Εάν είστε εσείς, ένας κανονικός χρήστης, και κάποιος χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες σας με διαφορετικό όνομα, τότε αυτό είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να το κάνετε σοβαρά
 • Αν είναι κάποιος που γνωρίζετε και χρησιμοποιεί διαφορετικό όνομα, πιθανότατα πρόκειται για μιμητή.
 • Αυτό θα ακούγεται αστείο, αλλά είναι σύνηθες για τις γυναίκες να πλαστογραφούνται στο διαδίκτυο και οι απατεώνες το κάνουν αυτό σε άντρες με γατόψαρο σε πλατφόρμες γνωριμιών.

Μπορείτε να αναφέρετε έναν μιμητή στο Instagram

Η αναφορά ενός λογαριασμού είναι εύκολη στο Instagram. Τα βήματα είναι λίγο διαφορετικά για κινητά και για επιτραπέζιους υπολογιστές, οπότε θα σας δείξω και τα δύο.

Για χρήστες επιτραπέζιου υπολογιστή
 1. Αναζητήστε το όνομα ή τον λογαριασμό που θέλετε να αναφέρετε στη γραμμή αναζήτησης του Instagram.
 2. Πώς να αναφέρετε έναν μιμητή Instagram - Βήμα 1
 3. Κάντε κλικ στο προφίλ και θα δείτε τρεις μικρές κουκκίδες στη δεξιά πλευρά μετά το όνομά τους και το σύμβολο με το βέλος προς τα κάτω.
 4. Πώς να αναφέρετε έναν μιμητή Instagram - Βήμα 2
 5. Κάντε κλικ σε αυτές τις τελείες και θα σας δώσει τρεις επιλογές.
 6. Πώς να αναφέρετε έναν μιμητή Instagram - Βήμα 3
 7. Απλά επιλέξτε Αναφορά χρήστη, και θα σας ρωτήσει τον λόγο για τον οποίο θέλετε να το αναφέρετε. Απλώς επιλέξτε “Προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος” και στη συνέχεια θα ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες όπως, ποιον προσπαθεί να υποδυθεί.
 8. Πώς να αναφέρετε έναν μιμητή Instagram - Βήμα 4
 9. Αφού υποβάλετε μια αναφορά, η ομάδα υποστήριξης του Instagram θα την εξετάσει και να έχετε υπόψη σας ότι δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος διεκπεραίωσης για την αναφορά σας. Επομένως, όσο πιο γρήγορα το κάνετε, τόσο το καλύτερο.
Για χρήστες κινητών τηλεφώνων
 1. Πρώτα πατήστε στη γραμμή αναζήτησης και αναζητήστε το προφίλ του μιμητή:
 2. Πώς να αναφέρετε έναν μιμητή Instagram
 3. Μόλις μπείτε στο προφίλ τους, πατήστε στις τρεις τελείες (μενού κεμπάπ) και θα εμφανιστεί ένα μενού. Επιλέγω Κανω ΑΝΑΦΟΡΑ.
 4. Πώς να αναφέρετε έναν μιμητή Instagram
 5. Μόλις επιλέξετε Κανω ΑΝΑΦΟΡΑ, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο προς τα πάνω που θα σας ρωτάει τι είναι η αναφορά. Επιλέξτε τη μεσαία επιλογή:
 6. Πώς να αναφέρετε έναν μιμητή Instagram
 7. Μετά από αυτό, μπορείτε να επιλέξετε εάν είστε αυτός που πλαστοπροσωπείται ή κάποιος άλλος που γνωρίζετε. Απλώς επιλέξτε ποιο ισχύει και υποβάλετε την αναφορά.
 8. Πώς να αναφέρετε έναν μιμητή Instagram

Θέλω να αναφέρω κάποιον αλλά δεν έχω λογαριασμό στο Instagram…

Δεν χρειάζεστε λογαριασμό Instagram για να υποβάλετε μια αναφορά, και ακόμα κι αν έχετε αποκλειστεί από τον λογαριασμό που προσπαθείτε να αναφέρετε, μπορείτε να τον αναφέρετε χρησιμοποιώντας Αυτή η μορφή. Στη συνέχεια, το Instagram θα ζητήσει τη selfie και την κρατική σας ταυτότητα για ταυτοποίηση.

Για αναφορές που υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής, η ομάδα υποστήριξης θα επικοινωνήσει μαζί σας μέσω του email που έχετε δώσει.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, όσο περισσότερα άτομα υπάρχουν που αναφέρουν έναν λογαριασμό, τόσο περισσότερες πιθανότητες να φροντιστεί πιο γρήγορα. Επομένως, μόλις επαληθεύσετε ότι πρόκειται πράγματι για λογαριασμό μιμητή, χρησιμοποιήστε τη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων σας.

Αναφέρθηκε – Τι μετά;

Αφού υποβάλετε την αναφορά, ο χρόνος που χρειάζεται για να απαντήσει η ομάδα υποστήριξης του Instagram θα εξαρτηθεί, δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα για αυτήν.

Ενώ περιμένετε, είναι καλύτερο να ενημερώσετε και να διαδώσετε την ευαισθητοποίηση στους φίλους και την οικογένειά σας, συμπεριλαμβανομένου του κοινού-στόχου του μιμητή. Εάν το άτομο που πλαστοπροσωπείται είναι κάποιος άλλος, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε αυτό το άτομο για να το ενημερώσετε επίσης.

Σημαντική σημείωση

Προχωρώντας προς τα εμπρός, για να αποφύγετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε τις πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων περιστατικών, να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι δημοσιεύετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή ό,τι δημοσιεύετε εκεί μπορεί να αντιγραφεί ή να κλαπεί από οποιονδήποτε.

Στη συνέχεια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν παράνομες δραστηριότητες όπως η εξαπάτηση ανθρώπων. Μπορεί να καταλήξει να επηρεάσει το όνομα και την εικόνα σας επίσης, αμαυρώνοντας τη φήμη σας.

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, γι’ αυτό να είστε πάντα σε εγρήγορση!