▷❤️Αλλεργίες σε κοσμήματα: Πώς να ξέρετε εάν πάσχετε από αυτές και τι να κάνετε εάν η αλλεργία χτυπήσει

Είναι ένα θλιβερό γεγονός της ζωής ότι μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργίες που μπορεί να προκληθούν από τα κοσμήματά τους. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εντοπιστεί η αιτία του ερεθισμού, ειδικά εάν η αντίδραση είναι ήπια. Ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο πάσχων πρέπει να είναι πολύ επιλεκτικός σχετικά με τον τύπο κοσμήματος που φοράει – ή να αποφεύγει όλα τα κοσμήματα εντελώς – μπορεί να υπάρχουν τρόποι για να ξεπεράσετε την αλλεργία σας, ώστε να μπορείτε ακόμα να κουνάτε τα αξεσουάρ που θέλετε προς την.

Οι αλλεργίες πρέπει πάντα να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και όταν είχατε μια αντίδραση ή υποψιάζεστε ότι έχετε υποστεί, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας ή επαγγελματίας υγείας για συμβουλή. Εν τω μεταξύ, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς μπορείτε να μάθετε εάν μπορεί να έχετε αλλεργία στα κοσμήματά σας και, εάν ναι, ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε εάν εμφανίσετε κάποια αντίδραση.

Συμπτώματα αλλεργίας στα κοσμήματα

Εάν είστε αλλεργικοί στο μέταλλο (ή σε άλλο υλικό) από το οποίο είναι φτιαγμένα τα κοσμήματά σας, τότε είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε συμπτώματα που περιλαμβάνουν φαγούρα, ερυθρότητα και εξάνθημα πάνω ή κοντά στο μέρος του δέρματος που ήταν σε επαφή με τα κοσμήματα. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε ξηρές κηλίδες δέρματος, πρήξιμο και φουσκάλες.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, είναι σημαντικό να ελέγχετε οποιαδήποτε πιθανή αλλεργική αντίδραση από έναν γιατρό και εάν η αντίδραση είναι σοβαρή, αναζητήστε αμέσως βοήθεια.

Τι προκαλεί την αντίδραση;

Ενώ είναι δυνατό για τους ανθρώπους να είναι αλλεργικός στα μέταλλα όπως το ασήμι, ο χρυσός κ.λπ., μακράν ο μεγαλύτερος παραβάτης όταν πρόκειται για αλλεργία στα κοσμήματα είναι το νικέλιο.

Το μεταλλικό νικέλιο χρησιμοποιείται τακτικά ως βασικό μέταλλο σε φθηνά κοσμήματα, τα οποία στη συνέχεια καλύπτονται με ασήμι ή χρυσό. Έτσι, μπορεί να νομίζετε ότι είχατε μια αντίδραση σε ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια, ενώ στην πραγματικότητα, η αλλεργία σας προκαλείται από νικέλιο παρόντα σε αυτά.

Ο χαλκός, ο ανοξείδωτος χάλυβας και ο ορείχαλκος μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση και χρησιμοποιούνται επίσης στην κατασκευή μεταλλικών κραμάτων: πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν στα κοσμήματά σας και να σας προκαλέσουν πρόβλημα.

Τι να κάνετε για να απαλύνετε τα συμπτώματα;

Εάν ένα κόσμημα που φοράτε έχει προκαλέσει αντίδραση, αφαιρέστε το αμέσως και μην μπείτε στον πειρασμό να το αλλάξετε με άλλο αντικείμενο – δώστε στο δέρμα σας λίγο χρόνο να ανακάμψει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των σκουλαρίκια.

Σε περίπτωση ήπιας αντίδρασης, σκεφτείτε να εφαρμόσετε μια μη αρωματική ενυδατική κρέμα ή λοσιόν καλαμίνης στην πληγείσα περιοχή. Η αλόη βέρα μπορεί επίσης να καταπραΰνει το δέρμα. Εάν η αντίδραση είναι πιο σοβαρή, τότε ίσως είναι καλύτερο να επισκεφτείτε το γιατρό σας, ο οποίος πιθανώς θα σας συνταγογραφήσει κρέμα κορτιζόλης ή ακόμα και στεροειδή για την επίλυση του προβλήματος.

Πώς να αποφύγετε μια έξαρση

Εάν το νικέλιο είναι ο ένοχος – όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις – τότε είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε μέτρα για να αποφύγετε τη χρήση αυτού του μετάλλου. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί ακόμα να μπορείτε να φοράτε χρυσά κοσμήματα. Όσο υψηλότερο είναι το καράτι του χρυσού, τόσο πιο καθαρό είναι το κόσμημα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύ λιγότερο νικέλιο στο α χρυσό κολιέ είναι χρυσός 18 καρατίων σε σύγκριση με χρυσό 14 καρατίων, και έτσι μπορεί να διαπιστώσετε ότι μπορείτε να φορέσετε το πρώτο χωρίς προβλήματα.

Εάν έχετε αλλεργία στον χαλκό, τότε είναι καλύτερο να αποφύγετε το ροζ χρυσό, καθώς συχνά περιέχει αυτό το μέταλλο και έτσι θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση.

Τα κοσμήματα από ασήμι, τιτάνιο και πλατίνα είναι επίσης καλές επιλογές, καθώς τα κοσμήματα που κατασκευάζονται από αυτά τα μέταλλα συνήθως έχουν λίγο – ή καθόλου – νικέλιο. Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε πλαστικά καλύμματα σε σκουλαρίκια από νικέλιο για να αποφύγετε την ανάφλεξη ή την επικάλυψη των αγαπημένων κοσμημάτων με ένα μέταλλο που είναι λιγότερο πιθανό να σας δημιουργήσει πρόβλημα – αν και αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά.

Άλλοι τύποι αντίδρασης κοσμήματος

Δεν είναι μόνο αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν τα κοσμήματα. Ερεθιστικές αντιδράσεις μπορεί επίσης να συμβούν και είναι αρκετά συχνές μεταξύ εκείνων που πάσχουν από ευαίσθητο δέρμα ή ατοπικό έκζεμα και ένα σφιχτό βραχιόλι, λουράκι ρολογιού ή κολιέ μπορεί να προκαλέσει μια περίοδο λεύκης ή ψωρίασης.

Τα τρυπήματα μπορούν επίσης να μολυνθούν – ειδικά εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη μετέπειτα φροντίδα μετά την αρχική διαδικασία τρυπήματος. προσέξτε για εκκρίσεις και σχηματισμό κρούστας στο σημείο και αναζητήστε ιατρική συμβουλή εάν παρατηρήσετε αυτά τα πράγματα.

Το Outlook

Εάν νομίζετε ή γνωρίζετε ότι πάσχετε από αλλεργία στα κοσμήματα, τότε υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε που θα σας επιτρέψουν να συνεχίσετε να φοράτε μερικά από τα αγαπημένα σας είδη αξεσουάρ. Αυτά περιλαμβάνουν την αποφυγή επιχρυσωμένων ή επάργυρων αντικειμένων, την επιλογή του υψηλότερου δυνατού χρυσού κατά την επιλογή ενός κοσμήματος εάν έχετε αλλεργία στο νικέλιο ή την επιλογή ασήμι στερλίνα αντί για ροζ χρυσό εάν υποφέρετε από αλλεργία στον χαλκό.

Θα μπορούσατε επίσης να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να δοκιμάσετε άλλα στυλ κοσμημάτων, όπως βραχιόλια ή περιδέραια φτιαγμένα με πέρλες, κρυστάλλινα τσιπς ή άλλα φυσικά στοιχεία. Ή αν πλησιάζεις ένα πραγματικά ιδιαίτερο γεγονός – ίσως παντρεύεσαι ή έχεις μια μεγάλη μαύρη γραβάτα στον ορίζοντα, τότε θα μπορούσες επίσης να σκεφτείς να φτιάξεις ένα κόσμημα κατά παραγγελία, ώστε να ξέρεις ακριβώς τι αποτελείται από.