▷❤️Κατανόηση των κινδύνων της περικορωνίτιδας

Μπορεί να έχετε ακούσει για την περικορωνίτιδα, τον τρομακτικό ήχο και την πρόκληση, που συχνά οδηγεί σε φθορά (ναι, καλά διαβάσατε). Αλλά ξέρετε πραγματικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό;

Οποιοσδήποτε χρειάστηκε να περάσει από τη δοκιμασία της περικορωνίτιδας μπορεί να επιβεβαιώσει ότι είναι επώδυνο που τρίζει τα δόντια και δεν είναι κάτι που θέλετε στο στόμα ή στην περιοχή του στόματός σας.

Ομοίως, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την περικορωνίτιδα είναι σοβαροί και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα, να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν από έναν οδοντίατρο για την πρόληψη περαιτέρω μόλυνσης ή άλλων στοματικών επιπλοκών. Αυτό το άρθρο παρέχει πληροφορίες για το τι είναι η περικορωνίτιδα, πώς προκαλείται και τη θεραπεία της.

Τι είναι η περικορωνίτιδα;

Η περικορωνίτιδα είναι μια φλεγμονή του ιστού των ούλων που περιβάλλει τους φρονιμίτες σας. Είναι κοινό σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες των οποίων οι φρονιμίτες έχουν αναδυθεί μόνο εν μέρει από τα ούλα τους.

Συνήθως, τα βακτήρια παγιδεύονται μεταξύ του δοντιού και του πτερυγίου των ούλων, οδηγώντας σε μόλυνση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μια επώδυνη στοματική λοίμωξη που επιδεινώνεται εάν δεν αντιμετωπιστεί καλά. Είναι σπάνιο σε άτομα άνω των 25 ετών, επειδή οι φρονιμίτες τους έχουν αφαιρεθεί ή έχουν ανατείλει πλήρως.

Η περικορωνίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί ξαφνικά (οξεία) ή σταδιακά (χρόνια). Είτε έτσι είτε αλλιώς, συνήθως υποχωρεί με θεραπεία εντός λίγων ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν επαναλαμβανόμενες εξάρσεις μέχρι να αφαιρεθεί ή να αντιμετωπιστεί ο προσβεβλημένος φρονιμίτης από οδοντίατρο ή στοματοχειρουργό.

Τι προκαλεί την περικορωνίτιδα;

Η συγκεκριμένη αιτία της περικορωνίτιδας εξακολουθεί να αμφισβητείται. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο πιθανός ένοχος είναι η τροφή που πιάνεται γύρω από τον φρονιμίτη, οδηγώντας σε συσσώρευση πλάκας και φλεγμονή.

Άλλοι υποδεικνύουν ότι η κακή στοματική υγιεινή και η πρόσκρουση είναι οι κοινές αιτίες, καθώς η περικορωνίτιδα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε ασθενείς με έγκλειστα δόντια.

Ωστόσο, όποιος και αν είναι ο ακριβής λόγος, οι μελέτες δείχνουν ότι ένα υψηλό ποσοστό όσων έχουν μερικώς ανατιναχθέντες φρονιμίτες εμφανίζουν κάποιο βαθμό περικορωνίτιδας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Κακή Στοματική Υγιεινή

Η κύρια αιτία της περικορωνίτιδας είναι η κακή στοματική υγιεινή. Μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας και πέτρας γύρω από τον φρονιμίτη σας. Εάν δεν αφαιρεθεί με βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, μπορεί να συσσωρευτεί στην επιφάνεια του δοντιού κάτω από τη γραμμή των ούλων, σχηματίζοντας τη βάση για την αναπαραγωγή βακτηρίων.

Στην ίδια σημείωση, η περικορωνίτιδα μπορεί να εμφανιστεί εάν ο φρονιμίτης σας ανατείλει μέσα από τα ούλα αλλά μόνο εν μέρει, αφήνοντας ένα πτερύγιο του ιστού των ούλων στην κορυφή του. Κάτω από αυτό το πτερύγιο, μπορεί να παγιδευτούν τρόφιμα και βακτήρια, προκαλώντας μόλυνση.

Προσβεβλημένα δόντια σοφίας

Ένας έγκλειστος φρονιμίτης μπορεί να προκαλέσει περικορωνίτιδα σε σπάνιες περιπτώσεις. Εμφανίζεται συνήθως όταν το δόντι αποτυγχάνει να ανατείλει εντελώς μέσω των ούλων σας, με αποτέλεσμα να παγιδεύεται στο οστό της γνάθου σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο και πρήξιμο στα ούλα.

Ασθένεια των ούλων

Η περικορωνίτιδα προκαλείται συχνά από ασθένεια των ούλων. Εμφανίζεται κυρίως λόγω φλεγμονής γύρω από το στέμμα του δοντιού με αποτέλεσμα πόνο, πρήξιμο και κακοσμία του στόματος. Επιπλέον, τα βακτήρια που συλλέγονται γύρω από την πληγείσα περιοχή μπορούν να προκαλέσουν άσχημη γεύση στο στόμα.

Τελικά, τα άτομα με υπάρχουσα ουλίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν περικορωνίτιδα.

Συμπτώματα περικορωνίτιδας

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα περικορωνίτιδας είναι πόνος. Είναι συνήθως πολύ έντονο και μπορεί να προκληθεί από ζεστά ή κρύα φαγητά ή απλά μάσημα. Η περιοχή του στόματος όπου εμφανίζεται ο πόνος μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το πού βρίσκεται το δόντι γύρω από άλλα δόντια.

Για παράδειγμα, εάν χτυπηθεί ένας κάτω φρονιμίτης, ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί μέσω της γνάθου και στο αυτί.

Τα πρησμένα ούλα είναι επίσης σύμπτωμα της περικορωνίτιδας. Τα ούλα μπορεί να φαίνονται κόκκινα και πολύ ερεθισμένα. Αυτό μπορεί να κάνει δύσκολο ή επώδυνο το άνοιγμα του στόματος. Επίσης, η δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος είναι συχνή σε άτομα με περικορωνίτιδα. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω του επώδυνου, διογκωμένου ιστού των ούλων που έχει φλεγμονή γύρω από το έγκλειστο δόντι.

Η κακή αναπνοή σχετίζεται επίσης με την περικορωνίτιδα λόγω της παγιδευμένης τροφής κάτω από το πτερύγιο του ιστού γύρω από έναν έγκλειστο φρονιμίτη.

Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας με άμεση ισχύ.

Πώς αντιμετωπίζεται η περικορωνίτιδα;

Η θεραπεία για την περικορωνίτιδα εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη και πόσο πόνο πονάτε. Εάν η φλεγμονή είναι ήπια, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά και να σας συστήσει να παίρνετε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC).

Εάν η λοίμωξη είναι πιο σοβαρή, ο οδοντίατρος ή ο στοματοχειρουργός σας θα χορηγήσει απευθείας αντιβιοτικά και παυσίπονα στην οδοντική υποδοχή σας. Ο γιατρός θα παράσχει επίσης μια συνταγή για από του στόματος αντιβιοτικά, ώστε να μπορείτε να θεραπεύσετε τον εαυτό σας στο σπίτι. Για να μειώσετε το πρήξιμο στα ούλα, είναι σημαντικό να λαμβάνετε OTC αναλγητικά όπως ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη σύμφωνα με τις οδηγίες.

Εάν έχετε αλλεργία σε αυτά τα φάρμακα ή εάν δεν βοηθούν στη μείωση της ταλαιπωρίας σας, μιλήστε με το γιατρό σας για άλλες επιλογές για τη μείωση του πόνου και του πρηξίματος.

Πώς μπορώ να αποφύγω την περικορωνίτιδα;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την περικορωνίτιδα είναι να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες σας εάν σας προκαλούν πόνο. Εάν η εξαγωγή δεν αποτελεί επιλογή, ο οδοντίατρος ή ο στοματοχειρουργός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του πτερυγίου των ούλων που καλύπτει το δόντι. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης περικορωνίτιδας στο μέλλον, αλλά δεν εγγυάται την πρόληψη.

Εάν οι τρίτοι γομφίοι σας έχουν ανατείλει και είναι ακόμα στη θέση τους, είναι σημαντικό να κάνετε καλή στοματική υγιεινή. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ουλίτιδας, βουρτσίζετε τα δόντια σας για δύο λεπτά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα.

Ο οδοντίατρος ή ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας προτείνει να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες ή μια εξαιρετικά μαλακή βούρτσα για τον καθαρισμό γύρω από τους τρίτους γομφίους που αναβλύζουν. Η κατανάλωση μαλακών τροφών μέχρι να επουλωθεί η περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στην προώθηση της επούλωσης. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε το κάπνισμα ενώ αναρρώνετε από την αφαίρεση των φρονιμιτών σας.

Πέρα από τη γνώση τι είναι η περικορωνίτιδα, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το αποτρέψετε επίσης. Το τακτικό βούρτσισμα και το νήμα είναι αναπόσπαστο μέρος της διατήρησης της οδοντικής υγιεινής, κάτι που πολύ συχνά παραμελείται ή ξεχνιέται εντελώς.

Επίσης, η προσοχή στα είδη ζαχαρούχων τροφών που τρώτε θα μπορούσε να σας ωφελήσει. Ενώ οι καραμέλες και άλλες λιχουδιές που έχουν σχεδιαστεί για κατανάλωση δεν είναι οδοντιατρική αναγκαιότητα, η πολύ συνηθισμένη κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των ούλων με την πάροδο του χρόνου. Σε τελική ανάλυση, η πρόληψη είναι το κλειδί εδώ—ακολουθήστε τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας και ελέγχετε τακτικά τα δόντια σας.