▷❤️Πώς να εντοπίσετε ένα παιδί με ΔΕΠΥ;

Η ΔΕΠΥ είναι μια από τις πιο διαδεδομένες νευροαναπτυξιακές διαταραχές της παιδικής ηλικίας. Πολλά συμπτώματα adhd – υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα και απροσεξία – είναι ενισχύσεις της φυσιολογικής παιδικής συμπεριφοράς. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης συμπτώματα στα παιδιά που φαίνεται να έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις τυπικές, υπερκινητικές προσδοκίες της πάθησης.

Αυτό το άρθρο συζητά τι είναι η ΔΕΠΥ, πώς εκδηλώνεται στα παιδιά, πώς να λάβετε μια διάγνωση και ποια είδη θεραπείας είναι διαθέσιμα.

Η Υπερκινητική Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής είναι μια χρόνια νευρολογική πάθηση. Δεν υπάρχει σαφής κατανόηση της αιτίας, αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει ένας συνδυασμός γενετικών παραγόντων και περιβαλλοντικών παραγόντων που οδηγούν σε ΔΕΠΥ.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι ΔΕΠΥ:

  • Κατά κύριο λόγο απρόσεκτος τύπος,
  • Κυρίως υπερκινητικός-παρορμητικός τύπος,
  • Συνδυασμένη παρουσίαση (το πιο κοινό από τα τρία).

Όταν ένα παιδί διαγιγνώσκεται με έναν από αυτούς τους τρεις τύπους, δεν σημαίνει ότι ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. τα συμπτώματα μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Οι διαγνώσεις ΔΕΠΥ μπορούν να δοθούν σε παιδιά πέντε ετών και άνω. Μια διάγνωση ΔΕΠΥ δίνεται σε παιδιά που εμφανίζουν έξι ή περισσότερα συμπτώματα απροσεξίας/υπερκινητικότητας σε τακτική βάση για περισσότερους από έξι μήνες σε τουλάχιστον δύο ρυθμίσεις. Στα μεγαλύτερα παιδιά, οι γιατροί θα ρωτήσουν εάν υπήρχαν συμπτώματα πριν από την ηλικία των 12 ετών, καθώς αυτό είναι ένα κριτήριο για αυτήν τη νευροαναπτυξιακή διαταραχή.

Ένας οικογενειακός γιατρός θα καθορίσει εάν το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ, χρησιμοποιώντας τις τυπικές οδηγίες που αναπτύχθηκαν από το Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Θα πραγματοποιήσουν επίσης φυσική εξέταση, ιατρικό ιστορικό, ψυχολογικές αξιολογήσεις και ενδεχομένως μη επεμβατική σάρωση εγκεφάλου.

Οι θεραπευτικές επιλογές για τη ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και παρεμβάσεις συμπεριφοράς. Οι δύο προσεγγίσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό και, καθώς το παιδί σας ανταποκρίνεται, μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να τροποποιεί τα διαφορετικά συστατικά.

Η ιατρική θεραπεία συχνά περιλαμβάνει ψυχοδιεγερτικά. Αυτά τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων Adderallβοηθήστε τα παιδιά να εστιάσουν πιο αποτελεσματικά.

Είτε χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή είτε από μόνη της, η συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει πολύ στην άμβλυνση των συμπτωμάτων του ADHD στα παιδιά. Διαφορετικά από τη θεραπεία ομιλίας, η παροχή συμβουλών για τη ΔΕΠ-Υ θα πρέπει να προσανατολίζεται στη διδασκαλία των παιδιών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου τους – όσον αφορά το πώς εκδηλώνεται στην καθημερινή τους ζωή. Στη συνέχεια, μπορούν να μάθουν στρατηγικές για να χειρίζονται καλύτερα δύσκολες καταστάσεις.

Η επικοινωνία με τον δάσκαλο του παιδιού είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι οι λύσεις του παιδοψυχολόγοι Η πρόταση μπορεί να ενσωματωθεί στην τάξη με τον πιο υποστηρικτικό δυνατό τρόπο.

Με τόση εστίαση στο παιδί σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τον αντίκτυπο της λήψης και της διαχείρισης της διάγνωσης στην υπόλοιπη οικογένεια. Οι γονείς παιδιών με ΔΕΠ-Υ μπορεί να επωφεληθούν από την παροχή συμβουλών, καθώς και από ένα τακτικό σχέδιο αυτοφροντίδας για να αποφευχθεί η εξουθένωση των φροντιστών.

Άλλα αδέρφια θα επωφεληθούν επίσης από την πρόσθετη υποστήριξη και προσοχή από τους γονείς τους – για να εξισορροπήσουν τον αντίκτυπο του να δίνεται τόση προσοχή στον αδερφό ή την αδερφή τους.

Μια διάγνωση ΔΕΠΥ μπορεί να είναι μνημειώδης. Ωστόσο, αυτή η χρόνια πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Με την κατάλληλη υποστήριξη από ιατρικούς επαγγελματίες, συμβούλους και δασκάλους, η εμπειρία μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ την αρχική σκιά που θέτει η διάγνωση.