10 Διαφορετικοί τύποι σωλήνων υδραυλικών εγκαταστάσεων

Στις υδραυλικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι σωλήνων. Αυτοί οι σωλήνες χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς νερού σε εξαρτήματα όπως η βρύση του νεροχύτη της κουζίνας σας και η μεταφορά απορριμμάτων στο αποχετευτικό σύστημα του σπιτιού σας. Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας, αυτά τα συστήματα αποχέτευσης και διανομής έχουν χρησιμοποιηθεί. Οι πήλινοι σωλήνες χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά νερού από την παροχή νερού σε ιδιωτικές κατοικίες και δημόσιες κατασκευές στην αρχαία Ελλάδα. Οι περισσότερες υδραυλικές εγκαταστάσεις κατοικιών χρησιμοποιούν σωλήνες από πολυβινυλοχλωρίδιο ή PVC.

Αυτός ο συγκεκριμένος σωλήνας είναι πολύ προσιτός, αλλά έρχεται επίσης με πολλά διαφορετικά εξαρτήματα και διαμέτρους από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε. Επιπλέον, είναι μια φανταστική επιλογή για τις περισσότερες εφαρμογές που περιλαμβάνουν είτε ζεστό είτε κρύο νερό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι δύο τύποι νερού. Ο χαλκός, ο γαλβανισμένος χάλυβας, ο χυτοσίδηρος, η τερακότα, άλλα πήλινα σκεύη και άλλα μέταλλα όπως η τερακότα και η τερακότα χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά καθώς προχωρούσαν οι πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Καθώς περνούσε ο καιρός, η κατανόησή μας για τις επιπτώσεις της δηλητηρίασης από μόλυβδο αυξανόταν, γεγονός που επέτρεψε τη σημαντική πρόοδο. Οι πελάτες έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια ποικιλία σωλήνων βελτιστοποιημένων για μια συγκεκριμένη χρήση και μπορούν να αγοραστούν ανάλογα στη σημερινή αγορά.

10 Τύποι σωλήνων που χρησιμοποιούνται στις υδραυλικές εγκαταστάσεις

Αυτή η λίστα περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους σωλήνων υδραυλικών εγκαταστάσεων, όπως PVC, PEX, ABS, χαλκό, γαλβανισμένο χάλυβα και χυτοσίδηρο. Η εξέταση των λεπτομερειών που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο μπορεί να σας εκπαιδεύσει περισσότερο.

1. Σωλήνες PVC

Σωλήνες PVC

Το πλαστικό είναι το συστατικό που αποτελεί τον σωλήνα PVC ως κύριο υλικό του. Για την παροχή νερού, την αποχέτευση και την απόρριψη απορριμμάτων σε κατασκευές κατοικιών, συνήθως χρησιμοποιούνται υδραυλικοί σωλήνες που αποτελούνται από χλωριούχο πολυβινύλιο, μερικές φορές γνωστό ως PVC. Αυτοί οι σωλήνες έχουν μειωμένο συνολικό κόστος σε σύγκριση με το κόστος διαφόρων άλλων σωλήνων που χρησιμοποιούνται συχνά σε υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Οι πλαστικοί σωλήνες υδραυλικών εγκαταστάσεων δεν είναι δύσκολο να αποκτηθούν αφού κατασκευάζονται από πολλές διαφορετικές εταιρείες σε διάφορα γεωγραφικά μέρη σε όλο τον κόσμο. Οι σωλήνες PVC έχουν μεγάλη ευελιξία και είναι πολύ ανθεκτικοί αφού δεν υπάρχει μέταλλο ή σκουριά μέσα στις πλαστικές σωληνώσεις. Επιτρέπει στους σωλήνες να επιβιώσουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

2. Σωλήνες από ανοξείδωτο χάλυβα

σωλήνες από ανοξείδωτο χάλυβα

Ένας σωλήνας από χαλκό είναι λιγότερο ακριβός από έναν σωλήνα από ανοξείδωτο χάλυβα, ωστόσο η διαφορά κόστους δεν είναι αμελητέα. Οι καλές τιμές υποδηλώνουν υψηλή ποιότητα. Ανθεκτικοί στη διάβρωση, ανθεκτικοί σωλήνες από ανοξείδωτο χάλυβα. Λόγω της ικανότητάς τους να αντέχουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις αυτής της διαδικασίας, οι σωλήνες από ανοξείδωτο χάλυβα είναι η προτιμώμενη εναλλακτική λύση σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στη διάβρωση, όπως οι παράκτιες πόλεις.

3. Σωλήνες PEX

Σωλήνες PEX

Οι διαδικασίες κατασκευής αιχμής χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία σωλήνων υδραυλικών εγκαταστάσεων PEX, γνωστοί επίσης ως υδραυλικοί σωλήνες από πολυαιθυλένιο με σταυροειδείς δεσμούς Ο σωλήνας PEX χρησιμοποιείται συχνά για τα υδραυλικά συστήματα που βρίσκονται στα σπίτια. Τα υδραυλικά συστήματα PEX χρειάζονται χαμηλότερη πίεση νερού για τη μεταφορά υγρού σε μεγαλύτερη απόσταση, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για οικιακές ρυθμίσεις.

Επιπλέον, η χρήση αυτού του είδους υδραυλικού σωλήνα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή προβλημάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα του παγώματος του σωλήνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εκτός από το ότι είναι ανθεκτικό στη διάβρωση, δίνει τη δυνατότητα σε σημαντικό όγκο νερού να περάσει μέσα από αυτό χωρίς να καταστραφεί. Σε αντίθεση με τους μεταλλικούς σωλήνες υδραυλικών εγκαταστάσεων, το εύκαμπτο υδραυλικό σύστημα PEX είναι απλό στην απόκτηση και είναι επίσης οικονομικό και συχνά συνοδεύεται από εγγύηση από τον κατασκευαστή που είναι καλή για πέντε χρόνια.

4. Σωλήνες πολυβουτυλενίου

σωλήνες πολυβουτυλενίου

Στην περίοδο που άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και συνεχίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι σωλήνες πολυβουτυλενίου, μερικές φορές γνωστοί ως σωλήνες PB για συντομία, ήταν μια εναλλακτική λύση που χρησιμοποιούνταν συχνά στη βιομηχανία υδραυλικών εγκαταστάσεων. Τουλάχιστον ένα είδος υδραυλικών εγκαταστάσεων από πολυβουτυλένιο εγκαταστάθηκε σε έως και 10 εκατομμύρια σπίτια. Το πολυβουτυλένιο είναι ένα είδος πλαστικής ρητίνης που πιστεύεται ότι είναι μια προνοητική χημική ουσία που θα λειτουργούσε καλά στην υποκατάσταση του χαλκού.

Αυτή η πεποίθηση βασίστηκε στο γεγονός ότι το πολυβουτυλένιο είχε παρόμοιες ιδιότητες με τον χαλκό. Αυτοί οι γκρι πλαστικοί σωλήνες ήταν εύκολο να εργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα πλαισίων και σε λογικές τιμές. Ωστόσο, αφού αποκαλύφθηκε ότι οι σωλήνες PB είχαν υψηλή τάση για διαρροές στους αρμούς όπου ήταν συνδεδεμένοι, η χρήση τους διακόπηκε και δεν ήταν πλέον διαθέσιμοι για αγορά.

5. Χαλκοσωλήνες

σωλήνες χαλκού

Η βελτίωση της ροής του νερού μέσω ενός συστήματος μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ενός σωλήνα που αποτελείται από επικαλυμμένο άκαμπτο χαλκό. Το υδραυλικό σύστημα του σπιτιού σας θα χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια για τη θέρμανση ή την ψύξη του νερού λόγω της ανώτερης επιφάνειας του μετάλλου για φυσική μεταφορά και της ικανότητάς του να μειώνει την τριβή. Αποτέλεσμα μακροπρόθεσμης εξοικονόμησης κόστους. Ένας χαλκοσωλήνας θεωρείται ένα από τα πιο ανθεκτικά υλικά που διατίθενται για χρήση σε υδραυλικές εγκαταστάσεις. Εκτός από την εξαιρετική θερμική αγωγιμότητα, έχουν επίσης υψηλή αντοχή και χαμηλό ρυθμό διάβρωσης.

6. Σωλήνες Από Μαύρο Σίδηρο

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, παρόλο που αυτό το είδος σωλήνων είναι αξιοσημείωτο, δεν προορίζεται για χρήση σε υδραυλικές εφαρμογές και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να κατασκευάστηκε για τέτοιες εργασίες. Οι μαύροι σιδερένιοι σωλήνες ήταν παλαιότερα μια κοινή επιλογή για σωληνώσεις ύδρευσης, αλλά σήμερα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά φυσικού αερίου ή προπανίου.

Οι μαύροι σιδερένιοι σωλήνες ήταν κάποτε μια κοινή εναλλακτική λύση για τις σωληνώσεις παροχής νερού. Οι μαύροι σιδερένιοι σωλήνες ήταν κάποτε μια κοινή επιλογή για σωληνώσεις ύδρευσης. Υπήρξε μια εποχή που οι μαύροι σιδερένιοι σωλήνες χρησιμοποιούνταν συχνά για τα συστήματα παροχής νερού σωληνώσεων. Ο μαύρος σίδηρος είναι ένα κοινό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή συστημάτων πυροσβεστικών καταιωνιστήρων. Είναι επειδή ο μαύρος σίδηρος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην αντοχή σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

7. Σωλήνες ABS

Σωλήνες ABS

Ένας σωλήνας από ακρυλονιτρίλιο βουταδιένιο στυρένιο, που αναφέρεται συχνότερα ως σωλήνας ABS, είναι ένα πολυλειτουργικό και οικονομικό υλικό για το σπίτι, που χρησιμοποιείται συνήθως ως γραμμή αποχέτευσης και εξαερισμού. Η πιο κοινή ονομασία του είναι “σωλήνας ABS”. Εάν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέων υδραυλικών συστημάτων ή ενημέρωσης παλαιότερων, ο σωλήνας ABS, ο οποίος είναι αρκετά παρόμοιος με τον σωλήνα PVC, είναι μια φανταστική απόφαση που μπορεί να ληφθεί. Η ποιότητα αυτού του αντικειμένου θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή ο σχεδιασμός του δίνει έμφαση στην ανθεκτικότητα σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιούνται πιο παραδοσιακά. Στην πραγματικότητα, χωρίς να υποστούν καμία απολύτως ζημιά, αυτοί οι σωλήνες μπορούν να αντισταθούν σε θερμοκρασίες έως και 1.800 βαθμούς Φαρενάιτ.

8. Σωλήνες πολυβουτυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPB).

Σωλήνες HDPE

Κατά την τοποθέτηση υπόγειων γραμμών εξυπηρέτησης, μία από τις πιο κοινές και δημοφιλείς λύσεις είναι η χρήση σωλήνων κατασκευασμένων από πολυβουτυλένιο υψηλής πυκνότητας, το οποίο είναι πιο συχνά γνωστό ως σωλήνες HDPE. Παρόλα αυτά, οι σωλήνες HDPE μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες εφαρμογές στη βιομηχανία υδραυλικών εγκαταστάσεων. Το HDPE έχει φυσική αντοχή στη διάβρωση και μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα κριτήρια ορισμένων κτιρίων, το HDPE, και όχι το PVC, είναι το είδος πλαστικού που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για υπόγειες πλαστικές γραμμές. Λόγω της ευελιξίας τους, οι σωλήνες HDPE χρειάζονται πολύ μικρότερο αριθμό αρμών από άλλες ποικιλίες. Λόγω της θερμικής σύντηξης στις αρθρώσεις όπου πρέπει να έχουν αυτοί οι σωλήνες, είναι σχεδόν αδύνατο να εμφανίσουν διαρροή.

9. Σωλήνα από γαλβανισμένο χάλυβα

Οι χαλύβδινοι σωλήνες για υδραυλικές εγκαταστάσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε παλαιότερα σπίτια, θα βρείτε συχνά αυτούς τους σωλήνες για υδραυλικούς σκοπούς, όπως αποχέτευση, παροχή νερού, παροχή αερίου και άλλες παρόμοιες εργασίες. Η κύρια χρήση για τους χαλύβδινους σωλήνες είναι η μεταφορά αερίου, παρόλο που επάξια έχουν τη φήμη ότι είναι πολύ ανθεκτικοί λόγω της εξαιρετικής αντοχής τους. Οι σωλήνες από γαλβανισμένο χάλυβα εμφανίστηκαν λόγω της ανακάλυψης ενός ατόμου το 1843 ότι μπορούσε να επικαλύψει τη μία πλευρά των χαλύβδινων σωλήνων με συνδυασμό ψευδαργύρου και χαλκού.

Θα προστατεύει τους σωλήνες από τη σκουριά δημιουργώντας ένα ηλεκτρογαλβανικό στοιχείο μεταξύ δύο διαφορετικών μετάλλων ενώ οι σωλήνες ήταν σε χρήση. Ως αποτέλεσμα αυτής της ανακάλυψης, δημιουργήθηκε ένας σωλήνας από γαλβανισμένο χάλυβα. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο αυτής της επικάλυψης, η οποία πρόσφατα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας, δεν χρησιμοποιείται πλέον αφού δεν ενσωματώνεται πλέον στα προϊόντα. Είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο υψηλός κίνδυνος ασθένειας.

10. Σωλήνες από χυτοσίδηρο

Ο χυτοσίδηρος ήταν παλαιότερα ένα ευρέως διαδεδομένο υλικό για το Pipe στα συστήματα αποχέτευσης, ιδίως στις αρχές του μισού του εικοστού αιώνα. Ο χυτοσίδηρος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να το χρησιμοποιούν ακόμα στα σπίτια τους σήμερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χρησίμευσαν ως παραδειγματική απεικόνιση αυτού του προτύπου συμπεριφοράς. Η μακροζωία, η αντοχή και το βάρος του χυτοσιδήρου είναι τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του.

Ο χυτοσίδηρος δεν είναι μόνο πυρίμαχος αλλά απορροφά και τον ήχο, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό ηχομονωτικό υλικό. Ωστόσο, παρά τα πλεονεκτήματα της αντοχής και της αντοχής, ένα σημαντικό αρνητικό του χυτοσιδήρου είναι ότι είναι επιρρεπές στη σκουριά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό το μειονέκτημα δεν μπορεί να αγνοηθεί παρά τα πλεονεκτήματα της αντοχής και της ανθεκτικότητας. Ο χυτοσίδηρος έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα από αυτή την άποψη. Οι πλαστικές σωληνώσεις, όπως το PVC, μπορούν να τοποθετηθούν σε κατοικίες που παρέχονται με σωληνώσεις από χυτοσίδηρο. Γίνεται για την αντικατάσταση ενός τμήματος του σωλήνα από χυτοσίδηρο που έχει διαβρωθεί πλήρως από τη σκουριά. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων μεγεθών για σωλήνες κατασκευασμένους από χυτοσίδηρο, με διάμετρο τεσσάρων ιντσών να είναι το πιο κοινό μέγεθος για τη χαμηλότερη διάμετρο.

συμπέρασμα

Πρέπει να έχουμε πλήρη γνώση των πολλών διαφορετικών τύπων υδραυλικών σωλήνων και των λειτουργιών τους. Εξαιτίας αυτού, θα μπορούμε να ασκούμε έλεγχο στο υδραυλικό σύστημα που είναι εγκατεστημένο στο σπίτι μας. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σωλήνων υδραυλικών εγκαταστάσεων, όπως σωλήνας PVC, σωλήνας PEX, άκαμπτος σωλήνας χαλκού, σωλήνας ABS, σωλήνας από χυτοσίδηρο, σωλήνας από γαλβανισμένο χάλυβα και άλλοι.