10 πράγματα που οι ελεύθεροι επαγγελματίες μισούν να ακούν (από πελάτες)

Δεν προέρχονται όλοι οι άνθρωποι από τη Γη. Αυτό σκέφτομαι όταν λαμβάνω την απάντηση ενός πελάτη που είναι τόσο συγκλονιστική που δεν ξέρω καν πώς να αντιδράσω σε αυτήν. Πρέπει να στάλθηκαν από τα σπλάχνα της κόλασης για να με τιμωρήσουν!

Εάν θεωρείτε τον εαυτό σας έμπειρο ελεύθερο επαγγελματία, ας δούμε αν έχετε την (λυπηρή) τύχη να είστε στο άκρο των δέκα παρακάτω απαντήσεων που δεν αρέσει στους ελεύθερους επαγγελματίες να ακούν από πελάτες.

Εάν εξακολουθείτε να είστε αρχάριος στην αρένα των ανεξάρτητων επαγγελματιών, τότε πάρτε το ως αποκάλυψη, ένα μυαλό για το πώς να αντιμετωπίζετε πελάτες σαν αυτούς. Όσο για τους πελάτες, δεν λέω ότι είστε όλοι έτσι, αλλά αν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ κάποια από τις παρακάτω απαντήσεις, να ξέρετε ότι είμαστε στη διάθεσή σας.

Top 10 Εργαλεία Τιμολόγησης και Λογιστικής για Ελεύθερους Επαγγελματίες

Top 10 Εργαλεία Τιμολόγησης και Λογιστικής για Ελεύθερους Επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνήθως χειρίζονται πολλές δουλειές ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένης της εξαντλητικής αποστολής των χρεώσεων πελατών. Εναλλακτικά, με… Διαβάστε περισσότερα

1. «Θα σε πληρώσω αργότερα».

Δεν είστε πλήρης ελεύθερος επαγγελματίας εάν δεν έχετε ακούσει αυτήν την απάντηση δύο φορές από έναν μόνο πελάτη και δύο φορές μπορεί να θεωρηθείτε πραγματικά τυχεροί αφού, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν θα λάβετε καμία απάντηση μετά το πρώτο θα- πληρώνω αργότερα.

Βασικά είσαι βιδωμένος κι αν έχεις συμβόλαιο, καθώς το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι υπενθυμίζω ο πελάτης να πληρώνει επανειλημμένα, κάτι που στις περισσότερες φορές εξακολουθεί να είναι εντελώς άχρηστο, εκτός κι αν συμπεριφέρεστε σαν να καταστρέψετε τον κόσμο αύριο (τότε θα σας αντικρούσει με τη λέξη «δικηγόρος»).

που πληρώνουν ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιαστές

Λοιπόν, γι’ αυτό εισήχθη το σχέδιο πληρωμής 50/50. Αντί να λάβετε την πληρωμή στο τέλος, θα μπορούσατε ζητήστε το ήμισυ της πληρωμής εκ των προτέρων: 50% κόστος του έργου.

Με ένα πρόγραμμα πληρωμής 50/50, μπορείτε να μειώσετε τις απώλειές σας ακόμα κι αν ο πελάτης εξαφανιστεί ξαφνικά από προσώπου γης. Και μερικές φορές μπορείς να σταθείς και τυχερός, όπως σε μια από τις περιπτώσεις μου όπου η πελάτισσά μου εξαφανίστηκε αμέσως μετά την πληρωμή της προκαταβολής.

Εξακολουθώ να βλέπω επαγγελματίες ελεύθερους επαγγελματίες να διαμαρτύρονται για αυτό στα ιστολόγιά τους, κάτι που κάνει κάποιον να αναρωτιέται πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό ακόμη και σε έμπειρους ελεύθερους επαγγελματίες;

Μπορεί να εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι οι περισσότεροι πελάτες με αυτό το στοιχειωμένο χαρακτηριστικό προέρχονται από καθιερωμένες εταιρείες, εταιρείες που είναι τόσο επαγγελματίες που νομίζατε ότι δεν θα σας εξαπατούσαν ποτέ για την έντιμη αμοιβή σας. Να λοιπόν ο χρυσός κανόνας στον ελεύθερο επαγγελματία, μην εμπιστεύεσαι ποτέ κανέναν που δεν σε πλήρωσε εκ των προτέρων.

2. «Θα σε πληρώσω μόλις πάρω τα χρήματα».

Αυτή η απάντηση έρχεται συχνά από τους μεγάλους ονειροπόλους που ασπάζονται την ιδέα ότι θα μπορούσαν να κάνουν την πιο cool startup στον γαλαξία του Milky Way, η οποία θα καταλήξει να πουληθεί στο Facebook για περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Μοιράζονται μαζί σας το όραμα και σας υπόσχονται την πληρωμή, όπως ένα εφάπαξ ποσό ή ένα ποσοστό της πληρωμής, αλλά πληρωτέα μόνο όταν κερδίζουν χρήματα από την εκκίνηση.

Ποτέ μην αποδεχτείτε τέτοιου είδους συμφωνίαγιατί ουσιαστικά δεν έχει καμία διαφορά από το Νιγηριανός πρίγκιπας απάτη. Έχω δει τόσους πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες να αποδέχονται αυτή τη συμφωνία τόσο στο Διαδίκτυο όσο και στον φυσικό κόσμο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει καμία ιστορία επιτυχίας από αυτούς.

Μην τους δώσετε καν την ευκαιρία να πουν ότι είναι διαφορετικοί από τους άλλους, ότι οι ιδέες τους για startup θα λειτουργήσουν. Η εστίασή σας είναι να τελειοποιήσετε την τέχνη σας και να κερδίσετε το ψωμί σας με αυτό

3. «Είσαι πιο ακριβός από τον υπάλληλο μου».

Υπήρχαν τόσες φορές που ήθελα απλώς να φωνάξω, «Ζήτα από τον υπάλληλο σου να κάνει τη δουλειά, τότε», αλλά δεν το έκανα, καθώς θέλω να διατηρήσω τη φήμη μου. Αντίθετα, έπρεπε να κάνω το πράγμα των μεγάλων και να υπενθυμίσω στον πελάτη γιατί η αναλογική αμοιβή ενός ελεύθερου επαγγελματία είναι συνήθως υψηλότερη από τον μισθό ενός κοινού υπαλλήλου.

πληρώνοντας αμοιβή ελεύθερου επαγγελματία

Πηγή εικόνας: Vecteezy

Βλέπετε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνήθως εργάζονται απλώς για την υπηρεσία ή το προϊόν. Δεν παίρνουν επιδόματα εργαζομένων ή ρεπό ασθενείας. Δεν έχουν καν στοιχειώδη ασφαλιστική προστασία. Είναι όλα ορόσημα, προθεσμίες και ικανοποίηση πελατών για αυτούς.

Σε αντάλλαγμα, σου δίνουν εργασία υψηλής ποιότητας, ένα επίπεδο επαγγελματισμού που δεν απαιτεί να κοιτάς πάνω από τον ώμο σου κάθε μισή ώρα και μια αμοιβαία κατανόηση ότι θα σου δώσω ό,τι θέλεις αν μου πληρώσεις την αξία μου.

Είναι πάντα καλό να ελέγχετε την τιμή της αγοράς για το επίπεδο εξυπηρέτησης που αναζητάτε. Μόλις είστε εντάξει με τις τιμές, βουτήξτε με τις απαιτήσεις σας. Αν όχι, συνεχίστε τον εντοπισμό. Μην αμελείτε την πληρωμή: παίρνετε αυτό που πληρώνετε, όπως θα εξηγήσω περαιτέρω παρακάτω.

4. “…αλλά άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες προσφέρουν φθηνότερη τιμή.”

Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους πελάτες να εξαλείψουν τις τιμές στην αρχή του έργου παρά στα μισά ή κοντά στο τέλος του. Όχι, μην μας δείξετε τις τοποθεσίες εργασίας για ελεύθερους επαγγελματίες ή τις τοποθεσίες διαγωνισμών σχεδιασμού για να αποδείξετε ότι δεν είμαστε παρά φθηνό εργατικό δυναμικό στα μάτια σας και, στη συνέχεια, πιέστε μας να σας αποδείξουμε ότι έχετε δίκιο.

Μερικοί πελάτες μπορεί να δοκιμάσουν τη στρατηγική έκπτωσης, για το “τι θα λέγατε να σας δώσω κάποια στρατηγική δωρεάν έκθεσης (δείτε παρακάτω)”. Μην είσαι πιεστικός, πρέπει να είναι σίγουροι με τις δεξιότητές σας και τις προτεινόμενες τιμές σας και μείνετε σε αυτές.

Όσο για τους πελάτες, ορίστε μια συμβουλή: αν θέλετε έναν φτηνό ελεύθερο επαγγελματία, πρέπει να αντιμετωπίσετε και τη φθηνή ηθική τους. Θα υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα λάβουν πίσω ό,τι πιστεύουν ότι τους χρωστάτε.

Μην εκπλαγείτε αν δείτε τα σχέδιά σας να κολλάνε πρώτα κάπου αλλού, συνήθως «κάπου» που είναι πρόθυμο να πληρώσει στον ελεύθερο επαγγελματία αυτό που δεν θα κάνατε αρχικά.

Μέρος της πληρωμής του ελεύθερου επαγγελματία είναι να διασφαλίσει ότι διατηρούν τα αποτελέσματά σας αποκλειστικά σε εσάς. Απέχει πολύ από την απειλή… περισσότερο σαν ασφάλιση για να διασφαλίσουμε ότι όλοι συμπεριφέρονται σαν ενήλικες και σταματούν να κάνουν τον άλλον να αισθάνεται ότι δεν εκτιμάται.

5. “Θα έχετε πολλή έκθεση!”

“Και σε αντάλλαγμα, θα εργαστείτε δωρεάν για την εταιρεία μας.” Τι είδους συμφωνία είναι αυτή; Το λέτε και στους υπαλλήλους σας; Όχι. Είναι εκεί γιατί δουλεύουν για να σου πάρουν τα λεφτά.

έκθεση

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ελεύθερους επαγγελματίες και παρά το γεγονός ότι, ναι, η δικτύωση είναι πολύ πιο σημαντική για εμάς από ότι είναι για τους εργοδότες σας, η έκθεση δεν μας εγγυάται πολλά. Ωστόσο, οι πλήρεις πληρωμές.

Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικοί πελάτες σας δεν θα δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο πόσο εκτεθειμένη είναι η τέχνη σας, αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι το χαρτοφυλάκιό σας. Συμπερασματικά, η έκθεση δεν είναι άχρηστη, αλλά είναι λιγότερο χρήσιμη.

Αν δεν κάνετε φιλανθρωπική εργασία για ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που θα είχε πολλά να κερδίσει από την πρόσθετη έκθεση, η δωρεάν έκθεση αντί της πληρωμής δεν αξίζει τον κόπο.

6. «Δεν λάβαμε το τιμολόγιό σου».

«Πρέπει να υπάρχει κάτι λάθος με το Gmail. δεν λάβαμε το τιμολόγιό σας, επομένως θα κάνουμε τον έλεγχο μέχρι την ημέρα πληρωμής του επόμενου μήνα.” Αυτό το είδος απάντησης έρχεται συνήθως με 2 στοιχεία: λόγους καθυστέρησης και καθυστέρηση με λόγους.

Βασικά, έχεις περάσει ματ και δεν ωφελεί να μαλώνουμε μαζί τουςκαθώς θα μεταφέρουν όλες τις ευθύνες στην υπηρεσία email, ακόμα κι αν δεν λάβατε ειδοποίηση αποτυχίας παράδοσης.

Ποιο είναι λοιπόν το επόμενο καλύτερο βήμα σας; Στείλτε ξανά το τιμολόγιο και επιβεβαιώστε μαζί τους ότι πράγματι το έχουν λάβει. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν λόγο να κατηγορήσουν την υπηρεσία email για δεύτερη φορά και βεβαιωθείτε ότι πληρώνουν την επόμενη ημερομηνία λήξης, καθώς αυτού του είδους οι πελάτες έχουν την τάση να επαναχρησιμοποιούν την ίδια δικαιολογία.

Δίνοντάς τους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, μερικές φορές θα συμβούν τεχνικά λάθη όπως αυτό, αλλά αν συμβαίνει αρκετά συχνά για να το προσέξετε, μην δέχεστε μελλοντικές προσφορές εργασίας από αυτούς, ειδικά εάν το ένστικτό σας σας πει ότι θα κάνουν το ίδιο και πάλι κόλπο.

7. «Νομίζω ότι το κόκκινο πρέπει να είναι πιο μπλε».

Είναι το ίδιο με την απάντηση, «Το θέλω στρογγυλό, αλλά θα πρέπει να μοιάζει και με τετράγωνο». Αν θεωρία κάρμα υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να έχετε κάνει πολύ άσχημα πράγματα στην προηγούμενη ζωή σας, διαφορετικά δεν θα έχετε τέτοιου είδους πελάτη. Μπα, αστειεύομαι, γιατί αυτού του είδους ο πελάτης είναι παντού.

Ο χειρότερος φόβος ενός σχεδιαστή είναι ο πελάτης που δεν ξέρει τι θέλει ακριβώς. Ή καθώς συνεχίζεται η διαδικασία σχεδιασμού, το ο πελάτης χάνει τη δική του κατεύθυνση σε αυτό που πραγματικά αναζητά.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να του το καταλάβετε. Η καλύτερη μέθοδος θα ήταν να κάνετε ερωτήσεις ή να του παρέχετε μερικά οπτικά δείγματα για να περιορίσετε την απόφασή του. Εάν το επιτρέπει ο χρόνος, είναι επίσης καλό να απαντήσετε στον πελάτη μετά από μια ή δύο μέρες, καθώς δίνει χρόνο και στους δύο σας να σκεφτείτε πραγματικά την κατεύθυνση του έργου.

8. «Νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι πιο φανταχτερό».

«Δεν με καταλαβαίνεις; Κάντε αυτόν τον σχεδιασμό ιστότοπου πιο ποπ, πιο φανταχτερό και πιο Apple.” Ουάου.

Όταν λαμβάνετε τέτοιου είδους ερώτηση, μην προσπαθήσετε να την «καταλάβετε», γιατί οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα την «καταλάβετε». Ζητήστε του απευθείας να εξηγήσει τι πραγματικά εννοεί, αλλά όχι με λόγια (καθώς δεν κερδίζουμε έδαφος εξαρχής).

πελάτης που ζητά αλλαγή σχεδίου

Πηγή εικόνας: Vecteezy

Ζητήστε του να σας δείξει παραδείγματα εικόνων στον Ιστό που για αυτόν είναι ένας ορισμός της ποπ, ή φανταχτερής ή της Apple-istic. Εάν καταφύγει να χρησιμοποιήσει τα συναισθήματά του για να καθορίσει το σχέδιο, τότε βρίσκεστε σε αδιέξοδο. Στην καλύτερη περίπτωση, θα σκοντάψει σε ένα δείγμα σχεδίασης αντάξιο των συναισθημάτων του. Στη χειρότερη, πείτε του ότι δεν κάνετε σχέδια με βάση τα συναισθήματα ενός ατόμου.

9. «Ας ξεκινήσουμε από την αρχή».

Χωρίς επιπλέον χρέωση, φυσικά. Αυτό συνέβη όταν δεν είχατε ορίσει ένα σαφές ποσοστό αναθεώρησης για τον πελάτη σας από την αρχή, αλλά ακόμα κι αν το κάνατε, ο πελάτης μπορεί να σας απορρίψει με την ερώτηση: «Δεν είναι αυτό που θέλω. γιατί να πληρώσω για ένα νέο σχέδιο;»

Κοίτα, καταλαβαίνω από πού προέρχεται ο πελάτης, έχοντας βρεθεί στην ίδια κατάσταση πριν, αλλά θα έπρεπε επιμείνετε στη χρέωση για τον επανασχεδιασμό, γιατί «να ξεκινήσω από την αρχή» σημαίνει «κάνω ένα εντελώς νέο σχέδιο». Μην αφήνετε τα λόγια του πελάτη να σας ξεγελάσουν.

Είναι απολύτως ηθικό να χρεώνετε για έναν επανασχεδιασμό, καθώς, όπως οι περισσότεροι εργαζόμενοι, χρεώνεστε για τις ώρες εργασίας αλλά όχι για το τελικό προϊόν. Α, και πιστέψτε με, υπάρχει πιθανότητα μετά από ένα μήνα επανασχεδιασμού, ο πελάτης να καταλήξει να αγαπήσει το προηγούμενο σχέδιό σας και να αποφασίσει να μην πληρώσει για τον επανασχεδιασμό αφού δεν το χρησιμοποιεί. Επιμείνετε στα ποσοστά αναθεώρησης.

10. “Κάνε ό,τι θέλεις!”

Συνήθως αυτού του είδους η απάντηση έρχεται με μια άλλη πρόταση, “Σε εμπιστεύομαι!” Αλλά δεν πρέπει ποτέ να το πιστέψεις γιατί η απάντηση σημαίνει κυριολεκτικά: «Δεν ξέρω τι θέλω πραγματικά, οπότε θα σας αφήσω να το καταλάβετε μόνοι σας».

Το ξέρω καλά, γιατί έχω βιώσει αυτήν την κατάσταση, τόσο από την πλευρά του ελεύθερου επαγγελματία όσο και από την πλευρά του πελάτη, και φτάνουν και οι δύο στο ίδιο αποτέλεσμα στο τέλος, με τον πελάτη να απαντά: «Ε, δεν είναι αυτό που θέλω. Ας προσθέσουμε αυτό και αυτό, αφαιρέστε αυτά και αυτά, και ω… ας ξεκινήσουμε από την αρχή».

Είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίσετε τις ανάγκες του πελάτη από την αρχή. Αν προσπαθεί απλώς να δοκιμάσει τη δημιουργικότητά σας, επιβεβαιώστε το μαζί του και τρελαθείτε μαζί του. Εάν έχει ήδη κάτι στο μυαλό του, πιθανότατα μπορείτε να το αντιληφθείτε στις απαντήσεις του. Προσκαλέστε τον να μιλήσει για τη βασική ιδέα και τον συγκεκριμένο τομέα στον οποίο μπορείτε να εμπλακείτε πλήρως στη δημιουργικότητα, ώστε και οι δύο να αποκτήσετε αυτό που θέλετε στο τέλος.

Αντανάκλαση

Συνολικά, ακόμη και με τις παραπάνω απαντήσεις, η συναυλία του ελεύθερου επαγγελματία εξακολουθεί να είναι πολύ διασκεδαστική. Άλλωστε, ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με την πολιτική του γραφείου ή να αντιμετωπίσει τις κακές εναλλαγές της διάθεσης του διευθυντή.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας, μπορώ ακόμη και να απολύσω έναν πελάτη με πιθανή αιτία (βλέπε τρελό ή/και κακό), που κάνει το όλο θέμα να αξίζει να συνεχιστεί. Εάν είχατε ποτέ μια απάντηση που σας πείθει ότι ο πελάτης σας έχει σταλεί από την κόλαση, ενημερώστε μας σχετικά και θα καταλάβω αν θέλετε να αλλάξετε το ψευδώνυμό σας πριν τη δημοσιεύσετε.