5 Επιπτώσεις που έχουν τα κοινωνικά δίκτυα πάνω σας

Εάν είστε ενεργοί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram κ.λπ., είναι πιθανότατα τρόπος ζωής για εσάς. Συνήθως πηγαίνουμε σε αυτούς τους ιστότοπους επειδή βρίσκονται σε αυτούς οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς μας – και δεν σκεφτόμαστε τίποτα περισσότερο. Αλλά αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μας και των ερευνητών.

Υπάρχουν ερευνητές που τους αρέσει να ερευνούν την ανθρώπινη συμπεριφορά και την αλληλεπίδρασή τους με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας μας λένε αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ενώ άλλα έχουν περίεργα ευρήματα που σίγουρα θα αναδείξουν ένα ή δύο φρύδια. Αλλά πιστέψτε μας, κανένας από αυτούς τους ερευνητές δεν στοχεύει σε αυτό βραβείο Ig Nobel.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι λέει η επιστήμη για εσάς και τα κοινωνικά σας δίκτυα.

Τι λένε για εσάς οι αγαπημένοι σας ιστότοποι κοινωνικών δικτύων

Τι λένε για εσάς οι αγαπημένοι σας ιστότοποι κοινωνικών δικτύων

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (SNS) έχουν διαποτίσει τη ζωή μας τόσο πολύ που το να μην έχουμε λογαριασμό είναι… Διαβάστε περισσότερα

Φωτογράφηση = Διατροφική Διαταραχή

Αν δεν το έχετε ήδη ακούσει, το να μένετε στη φωτογραφία τροφίμων θεωρείται σημάδι ψυχικής ασθένειας. Δεν είμαι πραγματικά σίγουρος για αυτό, αλλά σίγουρα φαίνονται αστείος.

Η Δρ Valerie Taylor που δημοσίευσε ένα μελέτη για το φετίχ των τροφίμων μίλησε για αυτό το φαινόμενο στην Καναδική Διάσκεψη Κορυφής για την Παχυσαρκία στο Βανκούβερ νωρίτερα φέτος λέγοντας ότι θα μπορούσε να είναι σημάδι διαταραχών διατροφής ή βάρους.

Για να είμαστε δίκαιοι, είπε επίσης ότι δεν έχουν όλοι όσοι το κάνουν πρόβλημα με το φαγητό, κάτι που είναι θετικό γιατί το φαινόμενο είναι τόσο διαδεδομένο που κάποια εστιατόρια ξεκίνησαν απαγόρευση φωτογράφιση του φαγητού τους στις εγκαταστάσεις τους.

φαγητό-φωτογραφίες-εμμονή

Γιατί; Λοιπόν, επειδή κάποιοι φωτογράφοι έρχονται με γοριλάποδες και φλας και ενοχλούν όλους τους άλλους που είναι εκεί απλώς για να φάνε το φαγητό, όχι να κάνουν ντοκιμαντέρ από αυτό.

Συνδέσεις Online-Offline

Μια μελέτη από Πανεπιστήμιο Brigham Young βασίστηκε στις απαντήσεις 491 ερωτηθέντων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έφηβοι που συνδέονται με τους γονείς τους σε δίκτυα κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Twitter έχουν καλύτερη σύνδεση μαζί τους εκτός σύνδεσης. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να έχουν κατάθλιψη ή να συμπεριφέρονται επιθετικά.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις συζυγικές σχέσεις. Μεταξύ των ενόχων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χωρισμό ή διαζύγιο μεταξύ των υπερβολικών χρηστών του Facebook είναι «συντροφική επιτήρηση» και ζήλια που προέρχεται από έναν σύντροφο που διατηρεί επαφή με τον πρώην τους.

Ένα εύρημα που θα προσφέρει κάποια ανάπαυλα είναι ότι οι σχέσεις που είναι λιγότερο από 3 χρόνια επηρεάζονται πιο εύκολα από αυτές τις επιρροές ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερη σχέση έχουν υψηλότερη ανοσία έναντι αυτών των επιρροών. Όταν αντιμετωπίζετε μια πιθανότητα δράματος στην ερωτική σας ζωή, η συμβουλή του ερευνητή είναι: μειώστε τη χρήση.

Απομακρυνθείτε από το Διαδίκτυο: Μια πρόκληση για επανασύνδεση με τον εαυτό σας

Απομακρυνθείτε από το Διαδίκτυο: Μια πρόκληση για επανασύνδεση με τον εαυτό σας

Τι κάνετε τις περισσότερες φορές που είστε online; Εκτός από το διάβασμα του hongkiat.com, δηλαδή. Blogging,… Διαβάστε περισσότερα

Αγαπήστε τον εαυτό σας, αγαπήστε το κοινωνικό σας δίκτυο

Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια υγιής δόση ναρκισσισμού (η τέχνη του να αγαπάς τον εαυτό σου αρκετά) απαιτούσε να είσαι ενεργός χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά γνωρίζατε ότι υπάρχει μια μελέτη που μπορεί να το αποδώσει στην επιστήμη;

«Το Facebook είναι ένας καθρέφτης και το Twitter είναι ένα μεγάφωνο», λέει αυτή η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διερευνά πώς αυτά τα εργαλεία ενθαρρύνουν τον ναρκισσισμό σε μάλλον προσωπικά επίπεδα.

Ανάμεσα στα ευρήματά τους, σε νεαρούς ενήλικες στο κολέγιο, αν αγαπάτε περισσότερο τον εαυτό σας, θα προτιμούσατε το Twitter. «Οι νέοι μπορούν υπερεκτιμούν τη σημασία των δικών τους απόψεων,” είπε Έλιοτ Πάνεκ, ένας από τους ερευνητές. Βασικά, εάν έχετε μια γνώμη για την οποία θέλετε να βρείτε κοινό, το Twitter είναι το εργαλείο για εσάς.

αγαπώ το κοινωνικό δίκτυο

Οι μεσήλικες ενήλικες προτιμούν να δημοσιεύουν αναρτήσεις στο Facebook, καθώς είναι θέμα διαμορφώνοντας και παρουσιάζοντας ένα χαρτοφυλάκιο με τις επιλογές ζωής τους – και να το διαμορφώσουν σε μια εκδοχή που θα ενέκριναν οι κοινωνικοί τους κύκλοι.

Ωστόσο, η μελέτη δεν μπόρεσε να βρει εάν είστε ναρκισσιστές πρώτα πριν χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αν γίνεστε ναρκισσιστής μόνο μετά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι έμπειροι χρήστες του Facebook (μέχρι τώρα)

20 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι έμπειροι χρήστες του Facebook (μέχρι τώρα)

Είμαι σίγουρος ότι έχετε ακούσει για το Facebook. Δεν έχει σημασία αν είσαι σε αυτό ή όχι, ενεργός ή… Διαβάστε περισσότερα

Η επιβλαβής πλευρά του Facebook

Λάρι ΡόζενPhD, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ειδικός στη σχέση μεταξύ ψυχολογίας και τεχνολογίας, πιστεύει ότι οι έφηβοι που είναι περισσότερο στο Facebook δείχνουν «ναρκισσιστικές τάσεις».

Τέτοιοι άνθρωποι είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε κατάθλιψη, χαμηλότεροι βαθμοί, ψυχολογικές διαταραχές και μελλοντικά προβλήματα υγείας αν είναι πάρα πολύ στο Facebook. Από την άλλη πλευρά, οι έφηβοι μαθαίνουν επίσης πώς να δείχνουν «εικονική ενσυναίσθηση» στους διαδικτυακούς φίλους και (κάπως) πώς να κοινωνικοποιούνται πίσω από την οθόνη.

Ο Ρόζεν τόνισε επίσης άμεση επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού αντί να τους παρακολουθείτε στο Διαδίκτυο ή να αφήνετε σε εφαρμογές και λογισμικό να τις παρακολουθούν στο διαδίκτυο. Εδώ ο Rosen μιλάει περισσότερο για το πώς πρέπει να θέτεις όρια και όρια αντί να κάνεις ψηφιακή αποτοξίνωση.

7 ενδεικτικά σημάδια εθισμού στο Facebook

7 ενδεικτικά σημάδια εθισμού στο Facebook

Το Facebook έχει γίνει τόσο πολύ μέρος της ζωής μας τώρα που με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες… Διαβάστε περισσότερα

Αυτοεκτίμησης, Facebook και Φωτογραφίες

Χρησιμοποιώντας το τεστ σιωπηρής συσχέτισης, Καταλίνα Τόμα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, Μάντισον διαπίστωσε ότι ένας γρήγορος έλεγχος 5 λεπτών στα προφίλ του Facebook μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αυτοεκτίμηση των χρηστών.

Το τεστ ζητά από τους ερωτηθέντες να συσχετίσουν θετικά και αρνητικά επίθετα με τις λέξεις εγώ, μου, εγώ και εγώ ο ίδιος. Όσο περισσότερες θετικές συσχετίσεις, τόσο υψηλότερη είναι η αυτοεκτίμηση του ερωτώμενου. Οι χρήστες διαπιστώνεται ότι έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση μετά από έναν γρήγορο έλεγχο των δικών τους προφίλ.

facebook-φωτογραφίες

Για να προσθέσω σε αυτό, Οι φωτογραφίες είναι η μεγαλύτερη ώθηση για την αυτοεκτίμηση κάποιου. «Μια φωτογραφία μπορεί να προκαλέσει πολύ δυναμικά την άμεση κοινωνική σύγκριση και αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθήματα κατωτερότητας.

Δεν ζηλεύεις μια είδηση”, λέει η Hanna Krasnova από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Με άλλα λόγια, η αυτοεκτίμησή σου επηρεάζεται πιο εύκολα από αυτό που βλέπεις στο Instagram. Δείτε το Θέση για όσα περισσότερα έχει να πει η ομάδα.

20 βίντεο κοινωνικών πειραμάτων που πρέπει να παρακολουθήσετε

20 βίντεο κοινωνικών πειραμάτων που πρέπει να παρακολουθήσετε

Τα κοινωνικά πειράματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε μια ευρύτερη κατανόηση του πώς σκέφτονται και ενεργούν οι άνθρωποι. Τι… Διαβάστε περισσότερα

συμπέρασμα

Τα social media έχουν σίγουρα αντίκτυπο στον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας. Είναι ένα εργαλείο με το οποίο συνεργαζόμαστε σε προσωπικό επίπεδο, τόσο προσωπικό που τα πράγματα που κάνετε σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook μπορεί να σας μπερδέψει με άτομα με εγκληματική πρόθεση.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι ερευνητές και οι ψυχολόγοι είναι τόσο πρόθυμοι να μελετήσουν πώς αλληλεπιδρούμε με άλλα ανθρώπινα όντα πίσω από την ανωνυμία μιας οθόνης.

Ενημερώστε μας αν συμφωνείτε με αυτά που λένε ορισμένοι από αυτούς τους επιστήμονες. Κάνουν κάτι ή σκέφτονται υπερβολικά την αβλαβή σύνδεσή μας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;