5 Οφέλη λεκιθίνης σόγιας | HealthtoStyle

Εάν είστε λάτρης των γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το τυρί, το βούτυρο, το γιαούρτι, το παγωτό, το συμπυκνωμένο ή αποξηραμένο γάλα, τότε έχετε καταναλώσει λεκιθίνη σόγιας. Είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόσθετο σε αυτά τα προϊόντα για σωστή γαλακτωματοποίηση για τη βελτίωση της διαδικασίας πέψης. Ωστόσο, παραμένει ένα από τα συστατικά που πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καλά. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε όλες τις κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτό το συστατικό και γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία σας και επίσης θα βρείτε μερικά από τα οφέλη της λεκιτίνης σόγιας.

Τι είναι η λεκιθίνη σόγιας;

Η λεκιθίνη σόγιας αποτελείται από φωσφολιπίδια και έλαια που εξάγονται από μια ακατέργαστη σόγια χρησιμοποιώντας χημικούς διαλύτες όπως το εξάνιο. Το εκχυλισμένο σογιέλαιο υποβάλλεται σε επεξεργασία μέσω αποκόλλησης, όπου το νερό αναμιγνύεται επιμελώς με σογιέλαιο μέχρις ότου η λεκιθίνη ενυδατωθεί και στη συνέχεια διαχωρίζεται από το έλαιο. Στη συνέχεια ξηραίνεται και λευκαίνεται με υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Η σύνθεσή του ποικίλλει από τον έναν παραγωγό στον άλλο. Ωστόσο, περιέχει περίπου 35% σογιέλαιο και 16% φωσφατιδυλοχολίνη κατά μέσο όρο.

Οφέλη της λεκιθίνης σόγιας

Μερικά από τα οφέλη της λεκιθίνης σόγιας περιλαμβάνουν:

Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό λιπαρών εναποθέσεων στα αιμοφόρα αγγεία σας που οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος στις αρτηρίες, θέτοντας σας σε υψηλότερο κίνδυνο να πάθετε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή υπέρταση (1). Ωστόσο, η κατανάλωση τροφής πλούσιας σε λεκιθίνη σόγιας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Οι μελέτες δείχνουν ότι Η λεκιθίνη μπορεί να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη HDL που βοηθά στην απομάκρυνση άλλων μορφών χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματός σας και στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL που συγκεντρώνεται στα αιμοφόρα αγγεία σας, θέτοντας σας σε κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Η λεκιθίνη σόγιας βελτιώνει επίσης την υγεία της καρδιάς σας βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των καρδιαγγειακών λειτουργιών.

Χρήσιμο για τις μητέρες που θηλάζουν

Οι μητέρες που θηλάζουν διατρέχουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν φραγμένους πόρους, προκαλώντας μαστίτιδα, το πρήξιμο του ιστού του μαστού που οδηγεί σε πόνο και ερυθρότητα. Μία κουταλιά της σούπας ή 1.200 χιλιοστόγραμμα λεκιθίνης σόγιας την ημέρα συνιστάται πάντα σε κάθε θηλάζουσα μητέρα για την πρόληψη της απόφραξης μειώνοντας το πάχος του μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, είναι επίσης απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε άλλες επιλογές, όπως μασάζ, εφαρμογή ζεστής κομπρέσας και σωστή αποστράγγιση του μαστού. Εάν η κατάσταση συνεχίζεται, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ειδική φροντίδα.

Βελτιωμένη διαδικασία πέψης

Έρευνες δείχνουν ότι η λεκιθίνη βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης, ειδικά σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα. Το λίπος του περιέχει φωσφατιδυλοχολίνη που προστατεύει το κόλον από πρήξιμο και βακτηριακές λοιμώξεις. Η γαλακτωματοποίησή του βοηθά επίσης στη βελτίωση της στιβάδας της εντερικής βλέννας για την προστασία της επένδυσης του πεπτικού συστήματος για τη διευκόλυνση της διαδικασίας πέψης.

Μια μελέτη δείχνει ότι τα πρόσθετα λεκιθίνης συμβάλλουν στη μείωση του οιδήματος του εντέρου μεταξύ των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα κατά περίπου 50 τοις εκατό. Μερικά από τα κοινά σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε εάν έχετε ελκώδη κολίτιδα περιλαμβάνουν πυρετό, απώλεια βάρους, έντονο κοιλιακό άλγος, αιματηρές κενώσεις και πόνο στις αρθρώσεις. Συνιστάται επίσης να λαμβάνετε συμπληρώματα λεκιθίνης εάν πάσχετε από σύνδρομο του εντέρου.

Βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου

Οι περισσότεροι ειδικοί υγείας συνιστούν συμπληρώματα λεκιθίνης σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτό συμβαίνει επειδή η λεκιθίνη περιέχει χημικές ουσίες χολίνης που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να επικοινωνεί, να ρυθμίζει τη διάθεση και να οξύνει τη μνήμη. Τροφές πλούσιες σε χολίνη περιλαμβάνουν τα ψάρια, τα αυγά, το μοσχαρίσιο συκώτι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τους ξηρούς καρπούς. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να λάβουν χολίνη ως συμπλήρωμα, και μερικά από τα καλύτερα είναι η άλφα-GPC και η CDP-χολίνη. Μπορείτε να γνωρίζετε πότε κάποιος πάσχει από ανεπάρκεια χολίνης όταν εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αιμορραγική νέκρωση νεφρού
 • Έντονο άγχος και ανησυχία
 • Μυϊκή βλάβη
 • Λιπαρό ήπαρ (μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD))
 • Μυϊκή βλάβη,
 • Ελαττώματα νευρικού σωλήνα και εξασθένηση της μνήμης στις μέλλουσες μητέρες.

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά τα άτομα άνω των 65 ετών είναι πιο επιρρεπή από άλλους.

Βελτιώνει το δέρμα σας

Η λεκιθίνη είναι ένα από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων περιποίησης δέρματος λόγω των ακόλουθων πλεονεκτημάτων για το δέρμα:

 • Είναι μια εξαιρετική ενυδατική κρέμα με υψηλά επίπεδα ελαϊκού και λινολεϊκού οξέος, που βοηθά στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου δερματικού φραγμού. Τα υψηλά επίπεδα ελαϊκού και λινολεϊκού οξέος βοηθούν επίσης να επαναφέρετε την υγρασία στο δέρμα σας για να το αποτρέψετε από το στέγνωμα. Το στέγνωμα του δέρματος μπορεί να είναι πολύ άβολο καθώς σφίγγεται μετά το ντους ή το κολύμπι, φαγούρα και μπορεί να αναπτύξει βαθιές ρωγμές που αιμορραγούν
 • Η φωσφατιδυλοχολίνη του βοηθά στη θεραπεία μικροπροβλημάτων ακμής για να διατηρήσει το δέρμα υγιές.
 • Ενισχύει τη διείσδυση στο δέρμα που επιτρέπει σε άλλα συστατικά να διεισδύσουν βαθιά στο δέρμα για να αναπληρώσουν τα λιπίδια που λείπουν στο δέρμα.
 • Ενισχύει την οξείδωση που βοηθά στην αποκατάσταση των βλαβών στο δέρμα και μειώνει τα σημάδια γήρανσης.

Βοήθεια στη Μανιοκαταθλιπτική Διαταραχή

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη λεκιθίνης μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ατόμων με μανιοκαταθλιπτική διαταραχή. Αυτή η κατάσταση συνήθως επηρεάζει τον εγκέφαλο και μπορεί να γίνει αντιληπτή από τα ακόλουθα σημεία:

 • Δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων,
 • Ξαφνική απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε,
 • Δυσκολία στην τακτοποίηση,
 • Το να είσαι λυπημένος ή ανήσυχος τις περισσότερες φορές,
 • Αυξημένη ταχύτητα ομιλίας και
 • Μειωμένη ανάγκη για ύπνο λόγω της έντονης ενέργειας.

Δοσολογία και Παρασκευή

Η λεκιθίνη είναι συσκευασμένη σε διάφορες μορφές, σκόνη, κόκκους, δισκία, υγρό, κάψουλα. Συνήθως δεν υπάρχουν οδηγίες για τη σωστή χρήση των προϊόντων. Διάφοροι παραγωγοί δίνουν διαφορετικές συστάσεις δοσολογίας λαμβάνοντας υπόψη τις ηλικίες των ατόμων. Ωστόσο, η συμβουλή του γιατρού σας είναι η καλύτερη επιλογή για να διασφαλίσετε ότι παίρνετε τη σωστή δόση.

Κίνδυνοι και Επιπλοκές

Τα άτομα που είναι αλλεργικά στη λεκιθίνη σόγιας πρέπει να είναι προσεκτικά για να μάθουν εάν τα τρόφιμα που τρώνε περιέχουν πρόσθετα λεκιθίνης για να αποφύγουν αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Άλλες παρενέργειες που είναι πιθανό να εμφανίσουν όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα που περιέχουν πρόσθετα λεκιθίνης είναι ναυτία, διάρροια ή κοιλιακό άλγος και φούσκωμα και αυξημένη σιελόρροια.

Τα πρόσθετα λεκιθίνης θεωρούνται πάντα ασφαλή και δεν παρακολουθούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως άλλα φάρμακα. Επομένως, είναι απαραίτητο να ζητήσετε τη γνώμη του γιατρού σας για μια σωστή συνταγή ενώ παίρνετε προϊόντα ή τρόφιμα με συμπληρώματα λεκιθίνης. Μπορείτε επίσης να παραμείνετε ασφαλείς επιλέγοντας συμπληρώματα που έχουν ελεγχθεί και επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα από το NSF International, ConsumerLab ή USP Pharmacopeia (USP) και παρέχονται από έναν αξιόπιστο διανομέας λεκιθίνης. Αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να πιστοποιήσουν ότι τα συστατικά είναι ασφαλή για χρήση.