5 τρόποι για να αποδείξετε το smartphone σας με χακάρισμα

Το hacking δεν περιορίζεται πλέον σε υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές, αλλά και σε smartphone. Η προστασία των smartphone από κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να είναι η πιο αποθαρρυντική εργασία για οποιονδήποτε.

Με πολυάριθμες αναφορές για κακόβουλο λογισμικό, παραβιάσεις δεδομένων και επιθέσεις phishing και ransomware – θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένα smartphone δεν έχει ανοσία σε επιθέσεις hacking και απειλές στον κυβερνοχώρο.

Αυτές τις μέρες, τα smartphone όχι μόνο κρατούν πολύτιμα αντικείμενα, αλλά σηματοδοτούν τους εισβολείς των πολύτιμων δεδομένων και των αντικειμένων σας. Καθώς τα smartphone στέλνουν και λαμβάνουν μεγάλους όγκους μηνυμάτων καθημερινά, οι χρήστες πρέπει να αναπτύξουν μια στρατηγική για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων στις συσκευές τους.

Σημάδια ότι το Smartphone έχει παραβιαστεί

Τα smartphone μπορούν να εκτελούν εφαρμογές που παρέχουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών. Τα κακά νέα είναι ότι γίνονται θησαυρός δεδομένων για τους χάκερ. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι το smartphone σας έχει χακαριστεί, μερικά από τα οποία είναι παρακάτω:

  • Η μπαταρία αδειάζει γρήγορα
  • Το τηλέφωνο ζεσταίνεται
  • Κακή απόδοση
  • Αύξηση στη χρήση δεδομένων
  • Ανεπιθύμητα αναδυόμενα παράθυρα
  • Νέες ή άγνωστες εφαρμογές
  • Ασυνήθιστη δραστηριότητα σε λογαριασμούς

Τώρα ξέρετε ότι το τηλέφωνό σας έχει χακαριστεί και αναρωτιέστε πώς θα μπορούσε να συμβεί. Λοιπόν, υπάρχουν πολλά σημεία εισόδου, όπως ένας – περίεργος σύνδεσμος στο κείμενο, δωρεάν Wi-Fi στο καφενείο, ψεύτικη/κακόβουλη εφαρμογή, το τηλέφωνο που αφήνεται χωρίς επιτήρηση στο κοινό κ.λπ.

Τρόποι για να θωρακίσετε το smartphone

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να ασφαλίσετε το τηλέφωνό σας και να βελτιώσετε τις πιθανότητες να προστατεύσετε το τηλέφωνό σας από παραβιάσεις. Ακολουθούν μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατεύσετε το smartphone σας και να προστατέψετε τα δεδομένα από εισβολείς και χάκερ.

1. Ενημερώστε το λειτουργικό σύστημα

Το πιο κρίσιμο βήμα είναι ότι δεν πρέπει να παραλείψετε να εγκαταστήσετε το λογισμικό μόλις είναι διαθέσιμο. Ενώ η ενημέρωση επιφέρει πολλές αλλαγές στη διεπαφή, θα βοηθήσει στην προστασία των κρίσιμων πληροφοριών στη συσκευή.

Η ενημέρωση των λειτουργικών συστημάτων είναι ένας από τους αποτελεσματικούς τρόπους για να ασφαλίσετε τη συσκευή σας. Οι χάκερ εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία σε μη ενημερωμένα συστήματα. Η ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος θα σας βοηθήσει να διορθώσετε τα κενά και να κάνετε το τηλέφωνο πιο ασφαλές.

Οι χρήστες θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν τις εφαρμογές που έχουν ήδη κατεβάσει στις συσκευές τους. Μπορεί να είναι ασφαλές όταν εγκατασταθεί για πρώτη φορά, αλλά οι επόμενες ενημερώσεις θα μπορούσαν να μολύνουν τη συσκευή. Παρακολουθήστε τα δικαιώματα που δίνονται κατά την πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα του smartphone.

2. Εγκαταστήστε το πρόγραμμα Antivirus

Ορισμένες από τις εφαρμογές από πηγές τρίτων που κατεβάζετε στη συσκευή σας Android ενδέχεται να είναι γεμάτες με κακόβουλο κώδικα. Μόλις εκκινηθεί, το κακόβουλο λογισμικό θα μπορούσε να στείλει τα δεδομένα στο τηλέφωνό σας σε χάκερ, κλέβοντας έτσι το απόρρητό σας.

Εγκαταστήστε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από ιούς για να βελτιώσετε την ασφάλεια των δεδομένων σας. Ορισμένα προγράμματα προστασίας από ιούς προσφέρουν προηγμένες λειτουργίες, όπως – διαγραφή δεδομένων, παρακολούθηση και αποκλεισμός άγνωστων καλούντων, διαγράφοντας τα cookies, διαγραφή δεδομένων περιήγησης και ούτω καθεξής.

Norton Internet Security για Android και Norton Antivirus για IOS μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε το απόρρητο και την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο.

3. Παρακολουθήστε τις εφαρμογές

Ενδέχεται να σας ζητηθεί να εκχωρήσετε διάφορα δικαιώματα κατά την εγκατάσταση μιας εφαρμογής smartphone. Από την ανάγνωση των επαφών/μηνυμάτων μέχρι την πρόσβαση στην κάμερα της συσκευής σας – θα σας ζητηθεί να χορηγήσετε άδεια. Αν και φαίνονται νόμιμη χρήση, σκεφτείτε δύο φορές πριν χορηγήσετε άδεια. Έχουν υπάρξει αναφορές για χιλιάδες κακόβουλες εφαρμογές στο Google Play Store που πωλούν τα δεδομένα σας σε τρίτες εταιρείες.

Το Android σάς επιτρέπει να εγκαταστήσετε εφαρμογές από πηγές τρίτων – οι οποίες διευκολύνουν τους χάκερ να εισέλθουν στο τηλέφωνό σας. Εάν δεν χρησιμοποιείτε καμία εφαρμογή, απεγκαταστήστε την – καθώς κάθε εφαρμογή συνοδεύεται από προβλήματα ασφαλείας.

Το κλείδωμα μεμονωμένων εφαρμογών θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα δεδομένα ακόμα κι αν το ξεκλείδωτο τηλέφωνο πέσει στα χέρια ενός χάκερ ή εγκληματία στον κυβερνοχώρο. Κλειδώστε τις μεμονωμένες εφαρμογές για να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας, έτσι ώστε οι χάκερ να μην έχουν πρόσβαση σε email και άλλα σημαντικά έγγραφα.

4. Ορίστε κωδικό πρόσβασης/κωδικό πρόσβασης

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων – καθώς καθιστούν δυσκολότερη την παραβίαση των εγκληματιών. Εάν είστε ένα από αυτά τα άτομα με τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε φορητό υπολογιστή, υπολογιστή, tablet ή smartphone – μπορεί να είναι τεράστιο πρόβλημα. Εάν ένας χάκερ σε έναν λογαριασμό cloud μπορούσε να δει πού βρίσκονται οι συσκευές – μπορεί να κλειδώσει τη συσκευή μέσω αντικλεπτικής προστασίας.

Αυτό το είδος κυβερνοεπίθεσης συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς. Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιείτε μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης έξι χαρακτήρων σε κάθε συσκευή χρησιμοποιώντας έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Αντί να θυμάστε πολλούς κωδικούς πρόσβασης, μπορείτε απλώς να θυμάστε έναν κωδικό πρόσβασης.

5. Προσοχή στο δημόσιο Wi-Fi

Το Wi-Fi αναφέρεται στην ασύρματη πιστότητα που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών για ασύρματη δικτύωση δεδομένων. Η χρήση του smartphone σας σε ανοιχτό/δημόσιο δίκτυο Wi-Fi μπορεί να επιτρέψει στους χάκερ ή σε οποιονδήποτε στη γύρω περιοχή να ελέγξει τι κάνετε στο διαδίκτυο. Κατά καιρούς, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν το hotspot τους για να δελεάσουν τα θύματα να έχουν πρόσβαση στο wi-fi τους.

Τα τηλέφωνα μπορούν εύκολα να χακαριστούν μόλις συνδεθούν. Εάν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια του ασύρματου δικτύου, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας του τηλεφώνου σας. Θα είναι μια ασφαλής και ασφαλής επιλογή.

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε δημόσιο Wi-Fi, επιλέξτε εργαλεία VPN για τη δρομολόγηση της κυκλοφορίας μέσω ενός κρυπτογραφημένου καναλιού.

6. Ενεργοποιήστε την ενσωματωμένη προστασία της συσκευής

Η ενσωματωμένη προστασία συσκευής σε Android και iOS βοηθά στην προστασία της συσκευής σας από επιθέσεις κακόβουλων προγραμμάτων. Αυτές είναι ενσωματωμένες λειτουργίες ασφαλείας που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε την ασφάλεια της συσκευής σας.

Μερικές από τις ενσωματωμένες λειτουργίες ασφαλείας είναι – Εύρεση της συσκευής μου, Κλείδωμα οθόνης, Google Play Protect, Περιορισμός, Έλεγχος ασφαλείας Google, κ.λπ. Χρησιμοποιώντας αυτές τις λειτουργίες, μπορείτε να ρυθμίσετε τη διαγραφή όλων των δεδομένων μετά τη δοκιμή ενός συνόλου εσφαλμένων κωδικών πρόσβασης.

Επιπλέον, θα λαμβάνετε επίσης προληπτικές ειδοποιήσεις ασφαλείας που βοηθούν στην προστασία των ευαίσθητων δεδομένων σας. Φροντίστε να ελέγξετε τις πιο πρόσφατες ρυθμίσεις ασφαλείας της συσκευής και να προστατέψετε τη συσκευή σας με κάθε δυνατό τρόπο.

Συμπέρασμα

Με την πλειονότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν smartphone σε μη ασφαλή δίκτυα και δημόσιους χώρους, γίνεται ευκολότερο για τους χάκερ να χακάρουν το τηλέφωνο κάποιου. Οι χρήστες Android και iOS πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα για να κάνουν τα τηλέφωνά τους ανθεκτικά στο hack.

Όταν είστε προορατικοί σχετικά με τη λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι έχετε λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των προσωπικών και ευαίσθητων πληροφοριών σας.