6 Συμβουλές κυβερνοασφάλειας για περιήγηση στο Διαδίκτυο

Το 2021, οι ζημιές που θα προκύψουν από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο θα φτάσουν στο απίστευτο 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό καθιστά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ένα από τα κορυφαία ζητήματα για κάθε χρήστη του Διαδικτύου.

Οι μικρές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα πιο ευάλωτες στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο επειδή αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν βασικές συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Δυστυχώς, Το 60% αυτών των επιχειρήσεων κλείσει εντός έξι μηνών από μία μόνο επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι καταθλιπτικά και υπογραμμίζουν τη σημασία της επένδυσης στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η κυβερνοασφάλεια αναφέρεται στην πρακτική της προστασίας υπολογιστών, διακομιστών, ηλεκτρονικών συστημάτων, φορητών συσκευών, δεδομένων και δικτύων από κακόβουλες επιθέσεις. Αυτή η πρακτική είναι επίσης γνωστή ως ηλεκτρονική τεχνολογία πληροφοριών ή τεχνολογία πληροφοριών.

6 Συμβουλές κυβερνοασφάλειας για περιήγηση στο Διαδίκτυο

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια και εξακολουθεί να αποτελεί τεράστια απειλή για τους χρήστες του Διαδικτύου. Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν πολλά απλά και πρακτικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο. Ακολουθούν επτά συμβουλές που προτείνουμε για να παραμένετε ασφαλείς κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο.

  1. Επενδύστε σε ένα αξιόπιστο VPN

Η εγκατάσταση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) κορυφαίας ποιότητας είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε το απόρρητο στο διαδίκτυο. Συνήθως, όλες οι πληροφορίες που στέλνει και λαμβάνει ο φορητός υπολογιστής ή το smartphone σας κατά την περιήγησή σας συγκεντρώνονται σε αναγνώσιμα πακέτα δεδομένων στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση σχεδόν οποιοσδήποτε. Τα τρίτα μέρη μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση στη διεύθυνση IP σας, εκτός εάν χρησιμοποιείτε VPN.

Η δουλειά ενός VPN είναι να κρύβει τη διεύθυνση IP σας. Αυτό γίνεται με τη διοχέτευση της διαδικτυακής σας κίνησης μέσω μιας ανώνυμης διεύθυνσης IP και την κρυπτογράφηση των δεδομένων σας, επομένως δεν είναι αναγνώσιμα. Με αυτόν τον τρόπο, οποιοδήποτε κακόβουλο τρίτο μέρος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τα διαδικτυακά σας δεδομένα.

Υπάρχει μια ποικιλία από δωρεάν VPN, αλλά γενικά είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα επί πληρωμή, καθώς προσφέρουν πιο ισχυρή προστασία.

  1. Εγκαταστήστε το λογισμικό ασφαλείας

Οι επιθέσεις ransomware έχουν γίνει πιο αχαλίνωτες σήμερα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Αυτές οι επιθέσεις κοστίζουν στις επιχειρήσεις 57 φορές περισσότερα το 2021 από ό,τι το 2015. Σήμερα, μια επίθεση κακόβουλου λογισμικού συμβαίνει κάθε 11 δευτερόλεπτα.

Γι’ αυτό κανένας χρήστης του Διαδικτύου δεν πρέπει να περιηγείται στο διαδίκτυο χωρίς λογισμικό ασφαλείας κορυφαίας ποιότητας. Ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από ιούς μπορεί να κάνει τη διαφορά στον κόσμο, επιτρέποντάς σας να απολαμβάνετε το χρόνο σας στο Διαδίκτυο αντί να αχρηστεύετε τη συσκευή σας κάθε λίγους μήνες.

Εάν το πρόγραμμα προστασίας από ιούς δεν διαθέτει ήδη δυνατότητα προστασίας από λογισμικό υποκλοπής spyware, ίσως χρειαστεί να επενδύσετε και σε ένα πρόγραμμα προστασίας από λογισμικό υποκλοπής. Στη συνέχεια, μην ξεχνάτε ένα αξιόπιστο τείχος προστασίας για την προστασία του δικτύου σας από μη αξιόπιστα εξωτερικά δίκτυα.

  1. Ενημερώστε τακτικά το λειτουργικό σας σύστημα

Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να περιηγηθείτε με ασφάλεια είναι να ενημερώσετε το λειτουργικό σας σύστημα αμέσως μόλις γίνουν διαθέσιμες ενημερώσεις. Συνήθως, τα λειτουργικά συστήματα κάνουν ενημερώσεις τη στιγμή που εντοπίζουν απειλές ασφαλείας για την καταπολέμησή τους.

Δυστυχώς, πολλοί χρήστες του Διαδικτύου καθυστερούν να ενημερώσουν το λειτουργικό τους σύστημα ή αποτυγχάνουν να ενημερώσουν καθόλου το λειτουργικό σύστημα επειδή το βρίσκουν χρονοβόρο ή άβολο. Οι χάκερ μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα αυτήν την αδυναμία στο λειτουργικό σύστημα σας και να την εκμεταλλευτούν, συχνά με καταστροφικές συνέπειες από την πλευρά σας.

Μόλις αντιληφθείτε μια νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιείτε, προχωρήστε γρήγορα για να το εγκαταστήσετε.

  1. Διατηρήστε τους κωδικούς σας ασφαλείς

Κάθε χρήστης του Διαδικτύου πρέπει να μάθει και να εφαρμόσει τις βέλτιστες πρακτικές κωδικών πρόσβασης. Οι κωδικοί πρόσβασής σας προορίζονται για τη διασφάλιση του απορρήτου του Διαδικτύου εάν έχετε υπογράψει για λογαριασμούς σε διάφορους ιστότοπους.

Κάθε φορά που εγγράφεστε για έναν λογαριασμό σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, δημιουργήστε έναν στεγανό κωδικό πρόσβασης, ειδικά εάν ο λογαριασμός είναι ευαίσθητος, όπως τραπεζικές υπηρεσίες ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποφύγετε τη χρήση κωδικών πρόσβασης που είναι εύκολο να μαντέψετε, όπως το 1234 ή το έτος γέννησής σας. Οι μεγαλύτεροι κωδικοί πρόσβασης που περιλαμβάνουν συνδυασμό αριθμών, γραμμάτων και συμβόλων είναι πιο ασφαλείς.

Βοηθά επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα αξιόπιστο εργαλείο διαχείρισης κωδικών πρόσβασης όπου μπορείτε να ενοποιήσετε όλους τους κωδικούς πρόσβασης αντί να τους γράψετε σε ένα σημειωματάριο όπου μπορείτε να τους χάσετε.

Στην ατυχή περίπτωση που υποστείτε παραβίαση, αλλάξτε αμέσως τον κωδικό πρόσβασής σας.

  1. Αποφύγετε ύποπτους ιστότοπους

Συχνά, τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας ξεκινούν όταν οι άνθρωποι επισκέπτονται ύποπτους ιστότοπους. Τα δημοφιλή προγράμματα περιήγησης ιστού σας ενημερώνουν τώρα όταν πρόκειται να επισκεφτείτε έναν μη αξιόπιστο ιστότοπο. Οι χρήστες Mac λαμβάνουν συχνά αυτό το μήνυμα: αυτή η σύνδεση δεν είναι ιδιωτικό Safari.

Εάν λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα, είναι πιο συχνά επειδή ο ιστότοπος που πρόκειται να επισκεφτείτε χρησιμοποιεί HTTP αντί για πρωτόκολλο HTTPS. Με άλλα λόγια, αυτός ο ιστότοπος δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σε ασφαλή σύνδεση.

Οι ύποπτοι ιστότοποι είναι μια κοινή πηγή κακόβουλου λογισμικού, οπότε μην ρισκάρετε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν σκοπεύετε να εκτελέσετε μια λεπτή συναλλαγή. Οι ιστότοποι HTTPS κρυπτογραφούν οποιαδήποτε δραστηριότητα σε αυτούς και διαθέτουν επικυρωμένη ιδιοκτησία τομέα, γεγονός που σας προσφέρει την ηρεμία που χρειάζεστε για να συνεχίσετε την περιήγηση.

Μην ξεχάσετε να αποσυνδεθείτε από τον λογαριασμό σας αφού τον χρησιμοποιήσετε, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε έναν ασφαλή ιστότοπο. Πολλοί άνθρωποι απλώς κλείνουν το πρόγραμμα περιήγησης χωρίς να αποσυνδεθούν από τον λογαριασμό τους, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε ζητήματα απορρήτου.

  1. Να χρησιμοποιείτε πάντα έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με τους ασφαλείς ιστότοπους είναι ότι προσφέρουν την επιλογή για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Η ιδέα είναι να σας προστατεύσουμε από οποιονδήποτε μπορεί να προσπαθήσει να σας μιμηθεί.

Με τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, λαμβάνετε αμέσως μια ειδοποίηση όταν εντοπιστεί ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας. Μπορεί να λάβετε ένα ξυπνητήρι στο τηλέφωνό σας για να σας ρωτήσει εάν προσπαθήσατε να συνδεθείτε στον λογαριασμό email σας, για παράδειγμα. Εκτός και αν ο χάκερ έχει πρόσβαση στο email ή το τηλέφωνό σας, έχει αποκλειστεί από τον λογαριασμό σας.

Προστατέψτε τον εαυτό σας κατά την περιήγηση με αυτές τις συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Το Διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα υπέροχο μέρος, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια τεράστια αιτία ανησυχίας όσον αφορά την ασφάλεια και το απόρρητό σας. Ωστόσο, με τις πρακτικές συμβουλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που έχουμε μοιραστεί σε αυτήν την ανάρτηση, μπορείτε να αποφύγετε τους κυβερνοεγκληματίες και να περιηγηθείτε με ησυχία.