7 Συμβουλές για την πρόληψη ιατρικών λαθών σε ένα νοσοκομείο

Μπαίνοντας σε ένα νοσοκομείο, ένας ασθενής θα πρέπει να αισθάνεται σίγουρος ότι έχει έρθει σε ένα μέρος όπου οι παθήσεις και οι πόνοι του θα αντιμετωπίζονται επαγγελματικά. Μερικές φορές, ωστόσο, για προσωπικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους, ακόμη και οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να κάνουν λάθη.

Τα ιατρικά λάθη μπορεί ακόμη και να αποβούν θανατηφόρα σε ορισμένες περιπτώσεις. Κάθε χρόνο, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, έως και 99.000 ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας ιατρικών λαθών που διαπράττονται από επαγγελματικό ιατρικό προσωπικό.

Τα ιατρικά σφάλματα είναι διαγνωστικά ή θεραπευτικά λάθη ή εσφαλμένες εκτιμήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν λάθη φαρμακευτικής αγωγής, χειρουργικά λάθη, ανακριβή τεκμηρίωση και μη αποστειρωμένο εξοπλισμό. Τα ιατρικά λάθη μπορούν να εκθέσουν έναν ασθενή στους κινδύνους που μπορεί να αποφευχθούν.

Πώς να αποτρέψετε ιατρικά λάθη στα νοσοκομεία

Εάν θέλετε να μπορείτε να περιορίσετε τα ιατρικά λάθη στο ρολόι σας, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να πάρετε μια ιδέα, ή μερικές, σχετικά με το πώς μπορείτε να αποτρέψετε αυτά τα θανατηφόρα περιστατικά:

1. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρονικά διαγράμματα υγείας για τεκμηρίωση

Δεν μπορείτε να παραμελήσετε τη σημασία της διατήρησης ακριβών δεδομένων για τους ασθενείς σας. Το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να παρακολουθεί όλους τους ασθενείς και το ιστορικό τους. Εδώ μπορούν να φανούν χρήσιμοι οι ηλεκτρονικοί χάρτες υγείας.

Το EHR είναι ένα ψηφιακό έγγραφο που παρακολουθεί ευαίσθητες πληροφορίες ασθενών, όπως ιατρικό ιστορικό, αλλεργίες, προηγούμενες ιατρικές θεραπείες και τρέχουσες εργαστηριακές αναφορές. Αυτό το εργαλείο τροφοδοτείται από λύσεις Big Data που φέρνουν επανάσταση στον κλάδο της υγείας σε κάθε βήμα. Αυτές οι εγγραφές συμβάλλουν στη διασφάλιση της αυτοματοποίησης και της ρύθμισης σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις δεδομένων και ανακρίβειες στις πληροφορίες.

Ως επαγγελματίας υγείας, το EHR μπορεί να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη αυτοματοποιώντας τις χρεώσεις και άλλες λεπτομέρειες, και επίσης να σας παρέχει την πλήρη επισκόπηση του ιατρικού ιστορικού ενός ασθενούς. Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα Πώς τα μεγάλα δεδομένα επηρεάζουν τη διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία, από τώρα, μόλις έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται. Αυτές οι λύσεις όχι μόνο παρέχουν τα μέσα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά επίσης, με την αυτοματοποίηση ορισμένων εργασιών υγειονομικής περίθαλψης, κάνουν τη ζωή των επαγγελματιών υγείας πολύ πιο εύκολη.

2. Ακολουθήστε ένα Επαρκές Πρωτόκολλο Υγιεινής

Περίπου ένας στους είκοσι πέντε Αμερικανούς ασθενείς κολλάει μια λοίμωξη μέσα από το νοσοκομείο. Οι λοιμώξεις μέσα στα νοσοκομεία μεταδίδονται από το άγγιγμα ανθυγιεινών επιφανειών, όπως πόμολα θυρών ή τραπέζια, ή από την επαφή με τους ασθενείς.

Ως γιατρός, η καλή υγιεινή είναι αδιαπραγμάτευτη και μόνο το πλύσιμο των χεριών δεν μετράει. Πριν από τον έλεγχο οποιουδήποτε από τους ασθενείς, ρίχνετε πάντα μερικές σταγόνες υγρού απολυμαντικού από το διανομέα ή απλώς πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι.

Μόλις τα χέρια σας είναι καθαρά, θα πρέπει να φοράτε γάντια μιας χρήσης, μάσκα και δίχτυ μαλλιών, εάν κάνετε έλεγχο σε ασθενή με μολυσματική ασθένεια. Η τήρηση αυτών των προφυλάξεων θα διασφαλίσει ότι δεν εισάγετε κανένα νέο παθογόνο στην αλληλεπίδραση με τους ασθενείς σας.

Τα πρωτόκολλα υγιεινής επεκτείνονται και στον ιατρικό εξοπλισμό. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μόνο αποστειρωμένος ιατρικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται στους ασθενείς. Αυτό τους γλιτώνει από ασθένειες που απειλούν τη ζωή τους.

Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε μια ήδη χρησιμοποιημένη βελόνα, θα αυξήσει τον κίνδυνο να προσβληθείτε από ηπατίτιδα C. Οι ίδιες προφυλάξεις θα πρέπει να τηρούνται και για άλλες επεμβατικές ιατρικές συσκευές, όπως καθετήρες και αναπνευστήρες.

Τα μη αποστειρωμένα εργαλεία μπορεί να προκαλέσουν ουρολοίμωξη (ουρολοίμωξη) και πνευμονία. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποφευχθούν και είναι εξαιρετικά επώδυνες για τους ασθενείς, γεγονός που μπορεί να παρατείνει τον χρόνο νοσηλείας τους.

3. Δώστε προσοχή κατά τη διανομή συνταγών

Ο FDA έχει αναφέρει πάνω από 100.000 λάθη φαρμακευτικής αγωγής μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε χρόνο. Τα σφάλματα συνταγογράφησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και τα περιστατικά ανυποψίαστης υπερδοσολογίας.

Επομένως, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν συνταγογραφείτε φάρμακα. Θα πρέπει να επιλέξετε ψηφιακές συνταγές, αυτό οι φαρμακοποιοί μπορούν επίσης να επαληθεύσουν διαδικτυακά, πάνω από τα χειρόγραφα.

Εάν έχετε σύγχυση μεταξύ των κοινών ονομάτων φαρμάκων, θα πρέπει να τα αναζητήσετε πριν συνταγογραφήσετε. Η συμμετοχή των ασθενών σας στη διαδικασία συνταγογράφησης θα ελαχιστοποιήσει επίσης τις πιθανότητες διάπραξης σφαλμάτων. Διαβάστε δυνατά το όνομα των φαρμάκων και ενθαρρύνετε τον ασθενή σας να εξετάσει τις συνταγές για να επιβεβαιώσει τις δόσεις. Οι απλές τροποποιήσεις στη διαδικασία συνταγογράφησης μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων διάπραξης θανατηφόρων ιατρικών λαθών.

4. Ανατρέξτε στις χειρουργικές λεπτομέρειες

Περισσότεροι από 4.000 ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, στις ΗΠΑ, τραυματίζονται από ένα χειρουργικό λάθος κάθε χρόνο. Τα χειρουργικά λάθη είναι επικίνδυνα αφού μπορούν να ακρωτηριάσουν, να παραμορφώσουν ή ακόμα και να τερματίσουν τη ζωή ενός ασθενούς. Επομένως, θα πρέπει να τηρείται η δέουσα επιμέλεια κατά τη χειρουργική επέμβαση.

Προτού ένας ασθενής υποβληθεί σε αναισθησία, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε τις λεπτομέρειες της χειρουργικής επέμβασης, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας, της ώρας και του τύπου της διαδικασίας, και να σημειώσετε το χειρουργικό σημείο με έναν μη τοξικό δείκτη.

Μετά από αυτά τα προκαταρκτικά βήματα, θα μπορούσατε να κάνετε κάποια άλλα λάθη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όπως να αφήσετε πραγματικό ιατρικό εξοπλισμό μέσα στο σώμα του ασθενούς – θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσο συνηθισμένο είναι αυτό.

Επομένως, είναι καλό να μεταβείτε στη λίστα ελέγχου της συσκευής και να επισημάνετε κάθε εξοπλισμό με μια συχνότητα ραδιοετικέτας που μπορεί να σας βοηθήσει με την παρακολούθηση. Όταν ο ασθενής γίνεται ράμματα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η χειρουργική περιοχή παραμένει καθαρή και αποστειρωμένη μέχρι να επουλωθεί. Αυτά τα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι δεν διαπράττετε ιατρικά λάθη που μπορούν να αποφευχθούν κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης.

5. Μην αγνοείτε τα συμπτώματα των ασθενών

Οι επαγγελματίες υγείας είναι γνωστό ότι αγνοούν επιμελώς ορισμένα συμπτώματα. Ως πάροχος υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να ακούτε τα πάντα παράπονο ασθενούς. Για παράδειγμα, εάν παραπονιούνται για έντονο πόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας, μην απορρίπτετε τα σχόλιά τους.

Όταν η υγεία ενός ασθενούς επιδεινωθεί λόγω των χαπιών που του συνταγογραφήσατε, σκεφτείτε να τα διακόψετε αμέσως. Δεν πρέπει να επισημάνετε πρόωρα τα παράπονα των ασθενών ως περιστασιακές ή απλές παρενέργειες της θεραπείας, επειδή συχνά τα συμπτώματα που δεν αναφέρθηκαν είναι ενδεικτικά υποκείμενων προβλημάτων. Να είστε αληθινοί και να κοιτάξετε εσωτερικά εάν έχετε εγγενείς προκαταλήψεις για ορισμένες επιλογές θεραπείας έναντι άλλων.

6. Φυλάσσετε τα φάρμακα προσεκτικά

Κάθε φάρμακο πρέπει να φυλάσσεται με συγκεκριμένο τρόπο. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες αποθήκευσης του T. Όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των καψουλών, των χαπιών και των υγρών, θα πρέπει να φυλάσσονται σε ξηρό χώρο αποθήκευσης, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και την υγρασία. Οι μετρήσεις θερμοκρασίας θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για φάρμακα που χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις.

Πρέπει να απορρίψετε και να καταργήσετε οποιοδήποτε φάρμακο που μυρίζει, έχει αποχρωματιστεί, έχει ραγίσει ή απλώς έχει περάσει τη λήξη του. Πάντα να λέτε στους ασθενείς να επιστρέφουν το φάρμακο με σπασμένες σφραγίδες και παραποιημένη συσκευασία.

7. Κάντε διαλείμματα μεταξύ των εξετάσεων ασθενών

Οι πάροχοι φροντίδας έχουν τους περιορισμούς τους και υπάρχει μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός ασθενών που μπορεί κανείς να δει κάθε μέρα. Το άγχος, η εξάντληση, ακόμη και η εξάντληση είναι κοινές καταστάσεις που μαστίζουν το εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας. Το 2018, οι Αμερικανοί γιατροί που έδειχναν σημάδια επαγγελματικής εξουθένωσης βρέθηκε ότι έκαναν διπλάσια λάθη από ό,τι θα έκαναν συνήθως.

Επομένως, εάν αισθάνεστε κουρασμένοι ή εξαντλημένοι, κάντε ένα διάλειμμα. Οι κουρασμένοι πάροχοι φροντίδας είναι πιο πιθανό να διαπράξουν λάθη που μπορούν να αποφευχθούν, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένες θανατηφόρες συνέπειες. Ένα κουρασμένο μυαλό δεν μπορεί να διατηρήσει κρίσιμες λεπτομέρειες, να χάσει βασικές πληροφορίες, να χάσει την εστίαση και να διαπράξει εξαιρετικά συνεπακόλουθα λάθη στην κρίση.

Τελικές σκέψεις

Τα ιατρικά λάθη μπορεί να είναι μοιραία και να φέρουν κακή φήμη στον οργανισμό. Επομένως, η σωστή φροντίδα στη διατήρηση της υγιεινής, η αποστείρωση του εξοπλισμού, η σύνταξη ακριβών συνταγών και η ενσωμάτωση τεχνολογικών λύσεων στις πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους ιατρικών λαθών.